EPA/ANGELO CARCONI

STIŽE NOVI VELIKI PRILJEV IZBJEGLICA Papa Franjo: Svaka župa treba prihvatiti jednu izbjegličku obitelj

Još nekoliko tisuća izbjeglica očekuje se u nedjelju u Münchenu, nakon što je u subotu tamo pristiglo osam tisuća ljudi. Nakon dugog putovanja iz Mađarske, izbjeglice su u glavnom gradu Bavarske dobili hranu i odjeću, a u prihvatnim centrima su ih pregledali liječnici, te su privremeno smješteni.

Dok su neki ostali u Münchenu, ostali su prebačeni u Frankfurt i Dortmund. Novi migranti iz Sirije dolaze u Mađarsku, odakle nastavljaju prema Austriji i Njemačkoj. Dopisnik SkyNewsa kaže kako je prijem izbjeglica u Beču ‘fenomenalan’. “Izbjeglice dočekuju voćem, vodom i smiješkom. To je nešto s čim se nisu susreli u Mađarskoj”.

Do 9:30 sati u nedjelju već je oko 700 ljudi prešlo iz Srbije u Mađarsku, dok ih je u cijelu subotu bilo 1000. Ovo ukazuje na još jedan veliki priljev ljudi, a političati ne daju odgovore kako će se nositi s tolikim brojem ljudi.

Papa: Svaka župa treba prihvatiti jednu obitelj

Papa Franjo u nedjelju je pozvao svaku europsku župu i vjerku zajednicu da prihvati jednu izbjegličku obitelj, prenosi ITV. U svom je nedjeljnom obraćanju Papa rekao: “Apeliram na župe, vjerske zajednice, samostane i svetišta u europu da prihvate jednu izbjegličku obitelj”.

Rekao je kako će gesta solidarnosti započeti u Vatikanu narednih dana. Dvije vatikanske župe primit će dvije obitelji. “Nije dovoljno reći ‘imajte hrabrosti, držite se’ onima koji hodaju prema nadi”, rekao je Papa.

Orban: Još nam milijuni stižu, kvotama se ništa ne riješava

Njemačka kancelarka Angela Merkel isplanirat će niz mjera kako bi se pomoglo u kontroli ove krize. Deseci francuskih gradonačelnika također je ponudilo pomoć.

Ali, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako njegova zemlja neće prihvaćati izbjeglice jer je ‘Izrael preosjetljiv’.

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je kako je ‘priljev izbjeglica beskonačan’, te je kritizirao planove Europske unije kojima će uvesti kvote koje svaku zemlju obvezuju da uzme sio izbjeglice. “Među sobom ćemo podijelizi 50 ili 100 tisuća migranata. Ali, to ništa neće riješiti jer još milijuni dolaze”, rekao je Orban.

Komentiraj