Američko ministarstvo vanjskih poslova prvi puta u petak priznalo je da su najmanje 22 e-maila bivše američke državne tajnice Hillary Clinton, poslana s njezine privatne e-mail adrese, sadržavala neke od najosjetljivijih državnih podataka kao što su to već ranije tvrdile američke službe sigurnosti.

U novom paketu njezine e-mail korespondencije, objavljene temeljem naloga saveznog suda, izostavljene su ukupno 22 emaile poruke zbog toga što su podaci u njima kategorizirani kao oni s najvišom razinom tajnosti, kazao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Oko pitanja povrede tajnosti u nekim njezinim privatnim e-mailovima u vrijeme kad je bila državna tajnica američke obavještajne službe i američko ministarstvo vanjskih poslova spore se već pet mjeseci.

“Ti dokumenti nisu u vrijeme slanja bili označeni kao povjerljivi”, kazao je Kirby. On je dodao da State Department sada istražuje jesu li informacije koje su u tim emailovima u trenutku slanja bile povjerljive ili su kasnije proglašene državnim tajnama. E-mailovi su slani preko njezina privatnog email računa Clintonemail.com preko servera u njezinom newyorškom domu. FBI je zaplijenio server i računalo Hillary Clinton.

State Department tvrdi da je Clinton do tih podataka mogla doći kroz druge nezaštićene kanale.

Informacija o 22 e-maila objavljena je tri dana prije prvih predizbora u Iowi koji označavaju dugi proces izbora američkog predsjednika. Clinton u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju izjednačena je sa senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom.

Clntion je već mjesecima suočena s preispitivanjima i kritikama njezina postupanja s državnim tajnama u vrijeme dok je vodila State Department. Ona je dužnost američke državne tajnice obavljala od 2009. do 2013. i neki od njezinih republikanskih protivnika u predsjedničkoj utrci pozvali su na njezin kazneni progon zbog dovođenja u opasnost nacionalne sigurnosti i diplomatskih napora.

Američki propisi zabranjuju da se državne tajne prenose kanalima koje nisu odobrile američke sigurnosne službe.

Komentiraj

PREKOFAH
Podijeli objavu
Prethodni članakNastavak sukoba u SDP-u
Sljedeći članakUGROŽENA PRAVA: Kontra poslala otvoreno pismo premijeru
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.