FaH

Središnji odbor HDZ-a za to da Reiner, Brkić i Jandroković budu potpredsjednici Sabora

Mandatar vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je Središnji odbor HDZ-a  potvrdio prijedlog da ispred HDZ-a potpredsjednici Sabora budu sadašnji predsjednik Željko Reiner, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i glavni tajnik Gordan Jandroković.

Najavio je i da su za sutra u podne sazvali prvu sjednicu budućeg novog saborskog Kluba HDZ-a na kojoj će se još jedanput utvrditi prijedlozi članova pojedinih odbora, posebno onih koji će biti formirani sutra te će raditi na pripremi konstituirajuće sjednice sabora koja počinje u 15 sati.

Plenković je nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a u Novinarskom domu kazao i da su dobili potporu tog stranačkog tijela za sve aktivnosti koje poduzimaju u kontekstu formiranja nove vlade i predstojeće sjednice Hrvatskog sabora. Uz to, članovi Središnjeg odbora izrazili su zadovoljstvo izbornom strategijom i rezultatom parlamentarnih izbora te poslijeizbornim razgovorima koje su vodili s drugim strankama, prije svega Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina.

Središnji odbor potvrdio je i odluku o ustroju Savjetodavnog vijeća HDZ-a .

Plenković je negativno odgovorio na novinarski upit je li na sjednici bilo kritičkih tonova vezanih uz prijedlog da Nina Obuljen Koržinek bude ministrica kulture. “Ne, to nitko nije spominjao”, kazao je.

Dodao je i kako je članove tog visokog stranačkog tijela izvijestio da će nastaviti razgovore s kandidatima za budući sastav vlade te, kada to dovrši, o tome će izvijestiti Predsjedništvo HDZ-a. Ponovio je i da će  se drugi tjedan znati imena budućih ministara kazavši i da već ima neke sigurne kandidate za ministre, ne želeći iznositi detalje. “Kada budem imao cijeli sastav tada ću objaviti i kompletan prijedlog članica i članova buduće vlade”, poručio je.

Vezano uz  poruku predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka da kao opozicijski političar stoji na raspolaganju pomoći kako bi se zauzeo jedinstveni stav oko MOL-a, Plenković je kazao da će Vlada, koju će voditi HDZ s svojim partnerima, imati vrlo čvrst  stav o zaštiti nacionalnih interesa te da se ispoštuju sve obaveze iz međudioničarskog ugovora.  Dodao je i da će o tome razgovarati kada budu buduća vlada.

“Kada je riječ o otvorenosti HDZ-a za suradnju s drugim strankama, bez obzira jesu li dio vladajuće parlamentarne većine ili oporbe, ako je riječ o strateškim nacionalnim interesima za to sam otvoren. Ako bude o toj temi korisnih ideja i doprinosa drugih stranaka mi ćemo ih vrlo rado razmotriti”, poručio je.

 

Komentiraj