SREBRO ETIOPLJANINA OSTALO U SJENI Lilesa: “Ako se vratim, ubit će me”

Buda Mendes/Getty Images

Etiopski maratonac Feyisa Lilesa osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, ali njegovo je odličje ostalo u drugom planu. Prolazeći kroz cilj, Lilesa je prekrižio ruke u zraku, što je gesta naroda Oromo, kojem pripada. Istu je gestu pokazao kasnije na konferenciji za novinare, te poručio da je njegov život u opasnosti ako se vrati u Etiopiju.

Organizacije za ljudska prava pojašnjavaju kako su etiopske specijalne jedinice ubile stotine ljudi proteklih tjedana, sočavajući se s velikim antivladinim prosvjedima, prenosi BBC. “Etiopska vlada ubija narod Oromo, uzima njihovu zemlju i resurse. Zbog toga prosvjeduju, i stojim iza njih jer i ja sam iz tog naroda”, objasnio je Lilesa na konferenciji za novinare.

https://twitter.com/JBonsa1/status/767377878707216384

“Etiopska vlada ubija moj narod. Moji rođaci su u zatvoru, a ako slučajno progovore o demokratskim pravima, ubit će ih. Podigao sam svoje ruke u znak podrške narodu Oromo. Ako se vratim, ubit će me. Ako me ne ubiju, strpat će me u zatvor. Još uvijek nisam odlučio, ali razmišljam o odlasku u neku drugu zemlju”, dodao je.

Lilesa bi mogao imati problema i s Međunarodnim olimpijskim odborom, koji zabranjuje slanje političkih poruka. “Ne mogu ništa učiniti oko toga. Osjećao sam da to moram napraviti. Moja zemlja je u velikim problemima, a prosvjedovati u Etiopiji vrlo je opasno”, rekao je srebrni maratonac.

Narod Oromo čini trećinu stanovništva Etiopije. Svoje su prosvjede započeli u studenom prošle godine, kada je Vlada htjela proširiti glavni grad Adis Abebu na zemlju Oromaca. Nakon što su se pobunili, uslijedila su ubojstva, mučenja pritvorenih prosvjednika. Među ubijenima i mučenima bio je veliki broj maloljetnika.

Lilesa je zasada odlučio ostati u Brazilu. Iako je osvojio jedinu medalju za Etiopiju, njihova nacionalna televizija nije prikazala utrku, kao ni ulazak u cilj koji je obilježila gesta podrške svom narodu.

Komentiraj