SPRJEČAVANJE PTIČJE GRIPE: Odgođena izložba malih životinja u Virovitici

Goran Kovacic/PIXSELL

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane povukla je u četvrtak veterinarsko-zdravstvenu suglasnost za Međunarodnu izložbu malih životinja koja se u Virovitici trebala održati od 20. do 22. siječnja.

Veterinarsko-zdravstvena suglasnost povučena je kako bi se spriječila pojava gripe i njezino širenje u domaće peradi.

Prema obrazloženju koje je potpisao viši veterinarski inspektor Ištvan Karacsony, donose se nove mjere kako bi se zabranom održavanja sajmova, izložaba, sportskih natjecanja i drugih priredaba s peradi i drugim pticama na području cijele Hrvatske spriječilo širenje virusa ptičje gripe.

Virovitička izložba jedna je od najuspješnijih i najuglednijih u regiji, a održava se već 40 godina.

Na izložbi su ovog vikenda trebali sudjelovati izlagači iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Srbije, Bugarske i Makedonije s 1200 jedinki.

Prvotno je bilo najavljeno približno tri tisuće jedinki, ali su izlagači već u studenome, kada se ptičja gripa pojavila u nekim europskim zemljama, počeli otkazivati sudjelovanje, rekao je predsjednik Udruge “Golub” iz Virovitice i predsjednik Hrvatskog saveza uzgajatelja malih životinja Željko Šerepac. Dodao je da su izložbu pripremali mjesecima, s mnogo truda i uloženog novca, a sad je moraju odgoditi za sljedeći godinu. “Na sreću, onima koji su ovaj vikend planirali doći uspjeli smo na vrijeme javiti da ne kreću i ne stvaraju si dodatni nepotrebni trošak”, rekao je Željko Šerepac.

Komentiraj