SP atletika: Francis i Warhom iznenadili, Gong potvrdila status favorita

EPA

Šesti dan Svjetskog atletskog prvenstva u Londonu donijelo je dva iznenađujuća ishoda u finalima trkačkih disciplina, Amerikanka Phyllis Francis (25) osvojila je naslov svjetske prvakinje na 400 metara, a Norvežanin Karsten Warholm (21) na 400 metara s preponama, dok je Kineskinja Lijao Gong (28) potvrdila status prve favoritkinje u bacanju kugle.

Francis (25) osvojila je do naslova na 400 metara stigla u neskvakidašnjoj finalnoj utrci u kojoj je ostvarila novi osobni rekord. Francis je do svoje prve pojedinačne medalje s velikih natjecanja i odmah zlatne, dosada je osvajala medalje kao članica američke štafete 4×400 metara, stigla s vremenom od 49.92 sekunde, što je za dvije stotinke brže od njena najboljeg rezultata dosada.

Srebro je osvojila tek 19-godišnja Bahreinka Salwa Eid Naser, koja je također trčala novi osobni rekord od 50.06 sekundi, dok je legendarna Allyson Felix (31), braniteljica naslova iz Pekinga otprije dvije godine, završila kao brončana sa 50.08. Za Felix je ovo 14. medalja sa svjetskih prvenstava, ima devet zlata, tri srebra i ovo joj je druga bronca, te se izjednačila s Jamajčankom Merlene Ottey koja je dosada bila jedina atletičarka sa 14 odličja. No, Felix je uspješnija jer Ottey ima samo tri zlata.

Tragičarka utrke bila je olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira Bahamka Shaune Miller-Uibo (23), ona je vodila od prvog do 370. metra utrke, a tada je počela šepati zbog grča ili ozljede te je na kraju ciljem prošla kao četvrta.

Warholm (21) je postao senzacionalni svjetski prvak na 400 metara s preponama, on je na svom prvom velikom seniorskom svjetskom natjecanju stigao do velike pobjede krenuvši punom snagom od samoga starta te je u završnim metrima uspio odoljeti naletima konkurencije. Mladi je Norvežanin već nakon 100-tinjak metara imao dva koraka prednosti u odnosu na ostatak finalista, a s tom je prednosti ušao i u posljednjih 100 metara. Tada su ga konkurenti počeli dostizati, no nisu ga uspjeli i prestići.

Warholm je ciljem prošao u vremenu od 48.35 sekundi, 14 stotinki je zaostao srebrni turski reprezentativac Yasmani Copello, a 27 brončani Amerikanac Kerron Clement. Rođeni Kubanac Copello je lani osvojio naslov europskog prvaka u Amsterdamu i broncu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Iskusni Clement bio je glavni kandidat za zlato, on je u London stigao s drugim rezultatom na svijetu ove godine i kao aktualni olimpijski pobjednik, a u Londonu je pokušao osvojiti i treći naslov svjetskog prvaka nakon što je bio najbrži još u Osaki 2007. i Berlinu 2009.

Gong je u London stigla s najboljim rezultatom u svijetu ove godine, jedina je u 2017. godini uspjela baciti kuglu preko 20 metara, a u srijedu je za pobjedu po jakoj kiši ostvarila rezultat od 19.94 metara. Taj je hitac izvela u petoj seriji, no i do tada je bila vodeća, da bi natjecanje završila hicem od 19.89m. Ti rezultati iz pete i šeste serije drugi su i treći najbolji u 2017. Za Gong, srebrnu otprije dvije godine iz Pekinga, ovo je četvrta medalja sa svjetskih prvenstava u karijeri, jer ima i bronce iz Berlina 2009. te Moskve 2013. Lani je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru bila četvrta, no ima i srebro s OI u Londonu 2012.

Srebrno odličje osvojila je Mađarica Anita Marton koja je u posljednjoj seriji bacila 19.49m i tako preskočila olimpijsku pobjednicu iz Rija Amerikanku Michelle Carter kojoj je sa 19.14m pripala bronca.

Zanimljive su bile i polufinalne utrke na 200 metara za atletičare gdje je veliki favorit, Južnoafrikanac Wayde van Niekerk u finale ušao tek po vremenu. Van Niekerk je u utorak suvereno osvojio naslov na 400 metara i najavio ponavljanje uspjeha velikog Amerikanca Michaela Johnsona, koji je u Goteborgu 1995. postao jedini trkač koji je na istom SP-u osvojio naslove i na 200m i na 400m. Usprkos slabijem trčanju u polufinalu, Van Niekerk će u četvrtak ipak imati priliku dostići Johnsona.

U finalu na 200 metara trčat će i Bocvanac Isaac Makwala (30) koji je ranije u srijedu morao sam trčati svoju kvalifikacijsku utrku, a zatim je u svojoj polufinalnoj skupini bio drugi.

Makwali (30) zbog bolesti nije bilo dopušteno trčati u kvalifikacijama na 200 metara u ponedjeljak te u finalu na 400 metara u utorak, no Međunarodni atletski savez (IAAF) je u srijedu objavio kako je potvrđeno da se Makwala oporavio i stoga mu omogućili da naknadno obavi kvalifikacijsku utrku.

Makwala je u London stigao s najboljim rezultatom na 200 metara u svijetu ove godine od 19.77 sekundi.

Komentiraj