Sociolog: “Hrvatsku možemo podijeliti na dvije – ova koja demografski stagnira i ona koja odumire”

Autor:

Photo: N1 Televizija

Sociolog sa zadarskog sveučilišta Sven Marcelić u petak je govorio o rezultatima Popisa stanovništva.

“Ono što se vrlo jasno može vidjeti iz Popisa jest da je dominantna većina županija koje su zabilježile porast na moru. To govori i o tome da imamo dugorastući proces litoralizacije odnosno koncentracije ekonomije i stanovništva uz obalu. U Dalmaciji pojas zaleđa i dio koji nije vezan uz more konzistentno pada. Što se tiče otoka, tu je pitanje vezano i uz olakšice koje su vezane uz život na otoku”, pojašnjava sociolog.

“Jedna Hrvatska stagnira, a druga praktički odumire”

Što se tiče Zagreba, tu se zbiva jedan drugačiji proces, kaže sociolog.

“To je proces metropolizacije, odnosno koncentracije stanovništva i ekonomije u glavnom gradu. Jedine jedinice koje bilježe rast su vezane ili fizički uz more ili su to one koje su vezane uz glavni grad”, rekao je Marcelić gostujući u programu N1 Televizije.

Sociolog napominje da državu može podijeliti na dvije Hrvatske.

“Onu koja demografski stagnira – to je otprilike prostor šire okolice Zagreba, nešto sjevera i obala, i s druge strane Hrvatska koje izumire, to je kompletna Slavonija i gotovo kompletna kontinentalna Hrvatska i zaleđe Dalmacije. Ova prva Hrvatska stagnira, a ova druga praktički i odumire”, kazao je.

Najveći pad, preko 300 tisuća stanovnika je, govori, u ekonomski slabije razvijenoj Hrvatskoj.

Zagreb kao tradicionalno mjesto doseljavanja

“Popis stanovništva je pokazao i važnost ekonomije. Najrazvijenija skupina gradova i općina je izgubila 2-3 posto stanovništva, dok je najmanje razvijena skupina gradova i općina izgubila oko 18 posto stanovništva. Ova demografska kriza zapravo je odraz jedne ekonomske krize i da zapravo to nije u užem smislu demografski problem, to je samo odraz nekog ekonomsko-razvojnog problema kojeg Hrvatska ima.

Zagreb, objašnjava sociolog, jest tradicionalno mjesto doseljavanja, ali interesantno je da unutar samog Zagreba postoji jedna velika dinamika.

“S obzirom na to da Zagreb nije jeftin za stanovanje, obitelji s djecom iseljavaju u Zagrebački prsten“, rekao je Marcelić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.