Snimka namještanja poslova: USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg požeškog gradonačelnika

Nakon provedene istrage USKOK je u petak pred osječkim Županijskim sudom optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1972., 1982.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem. Riječ je o HDZ-vom gradonačelniku Požege Darku Puljašiću i njegovom zamjeniku Mariju Pilonu.

“Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su tijekom siječnja 2020. godine, prvookrivljeni koristeći se autoritetom gradonačelnika Grada Požege i drugookrivljeni koristeći se autoritetom zamjenika gradonačelnika Grada Požege te predsjednika skupštine trgovačkog društva Komunalac Požega d.o.o. (dalje Komunalac), u kojem trgovačkom društvu Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca da postupak nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima je to društvo upravitelj, protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada, provede tako da pogoduje točno određenim izvođačima.

Tako su okrivljenici od njega tražili da Komunalac u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za obavljanje navedenih usluga onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će potom ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja te će svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici pri čemu bi se postigle najviše moguće cijene za koje bi se moglo ishoditi sufinanciranje, na što direktor Komunalca nije pristao”, navodi USKOK u priopćenju.

Puljašić je u siječnju ove godine podnio ostavku u Saboru, nakon što je otkriveno da USKOK ima tajno snimljeni razgovor u kojem čelnici Grada Požege, gradonačelnik Darko Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon, određuju direktoru gradske tvrtke Komunalac, Josipu Vitezu, s kime mora sklopiti poslove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada u Požegi.

Puljašić je 21. siječnja smijenjen s mjesta predsjednika gradskog odbora HDZ-a te je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika županijske organizacije HDZ-a, a Mario Pilon na mjesto člana u tom stranačkom tijelu.

Nova HDZ-ova afera u Požegi: Tajno snimljeno namještanje poslova u gradskom Komunalcu

Uskok pokrenuo istragu protiv gradonačelnika Požege i njegovog zamjenika

Komentiraj