Nova HDZ-ova afera u Požegi: Tajno snimljeno namještanje poslova u gradskom Komunalcu

USKOK ima tajno snimljeni razgovor u kojem čelnici Grada Požege, gradonačelnik Darko Puljašić (ujedno i zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru), te njegov zamjenik Mario Pilon, određuju direktoru gradske tvrtke Komunalac, Josipu Vitezu, s kime mora sklopiti poslove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada u Požegi, otkriva Telegram.

Vitez je, naime, da bi se zaštitio, tajno snimao Puljašića i Pilona, kada su ga pozvali na razgovor u gradsku upravu. Bilo je to prije godinu dana u uredu zamjenika gradonačelnika Pilona, a potom i u uredu gradonačelnika Puljašića.

Pilon je Viteza, sad već bivšeg direktora Komunalca, pozvao u svoj ured, da bi ga uputio kome može, a kome ne, dati poslove na energetskoj obnovi. Inače, riječ je o poslu najvećim dijelom financiranom novcem iz fondova Europske unije.  S velikom je žestinom tražio od Viteza koje firme mora angažirati, diktirajući mu njihova imena i vlasnike.

Rekao mu je i da već postoji uhodan način kako se sve to radi, te da će sve tehnički pripremiti zaposlenik Komunalca, Tomislav Didović. Vitez, koji je u tom trenutku bio novi direktor gradske tvrtke Komunalac, trebao je samo potpisati ono što mu priredi Didović.

Prema uhodanoj praksi, direktor Komunalca Vitez trebao je poslati poziv samo onim tvrtkama koje mu je izdiktirao Pilon. Radilo se o poslovima tzv. bagatelne nabave, u kojima je vrijednost radova do dvjesto tisuća kuna, pa nije potrebno raspisivati javni natječaj, već je dovoljno dobiti tri ponude. Tvrtke koje su u igri, moraj pronaći druge tvrtke koje će dati svoju lošiju ponudu.

Pilon je nabrajao tvrtke kojima treba dati poslove energetskog pregleda i izradu glavnog projekata: Mars Inženjering, Termo projekt, Gaudi, Arch Deseigne, Kid, Continuum, a nadzor će obaviti Ured ovlaštenog inženjera Marka Novaka.

Vitez to odbija učiniti, upozorava zamjenika gradonačelnika Pilona da je to zaobilaženje zakona, Pilon odgovara da su to izvođači iz Požege i da Grad u njih ima povjerenje. Vitez pokušava pojasniti Pilonu, da ne želi imati posla s Olafom, Europskim uredom za borbu protiv prijevara. Spominje mu Pravilnik o financijskim korekcijama Europske unije. Tumači da bio tvrtka Komunalac mogla biti kažnjena s 25 posto manjim iznosom koji daje EU, a penali mogu biti i do sto posto, što bi značilo da će cijeli trošak snositi stanari zgrada. Ukupno je bilo 45 zainteresiranih zgrada. Pritom EU sufinancira trošak energetske obnove (procjenu i glavni projekt) s 85 posto, a stanari s 15 posto iznosa.

Pilon je vrlo ljutito opomenuo Viteza da ga je politika dovela na mjesto direktora gradskog komunalnog poduzeća i ljut je na njega, zbog čega se još nije učlanio u HDZ. Razgovor se odvijao u siječnju prošle godine. Isto je od Viteza tražio i gradonačelnik Puljašić, s time da je ranijem popisu dodao još jednu tvrtku: Šulc.d.o.o. za projektiranje, nadzor i usluge.

Naravno, tvrtka koja dobije posao od Grada, mora se odužiti i vratiti dio novca Gradu, primjerice, dati deset tisuća kuna za Aurea fest, za trećeligaša NK Slavoniju ili nešto što Gradu treba. Vitez upozorava gradonačelnika kako ne namjerava ništa raditi protiv zakona.

Uz izvođače iz Požege poziva i nekoliko tvrtki iz drugih gradova. Uspio je napraviti dobar posao. Naime, da su sudjelovale samo tvrtke iz Požege, cijena bi bila 2,3 milijuna kuna, što je maksimalan iznos koji bi prihvatila EU. Ovako su od tvrtki izvan Požege dobili ponudu koja je troškove radova smanjila na 1,8 milijuna kuna i tako stanarima zgrada uštedio pola milijuna kuna. U prosincu prošle godine je smijenjen, raskinut mu je ugovor o radu i ostao je bez posla.

Novi direktor je postao dotadašnji zaposlenik Komunalca Tomislav Didović, nekadašnji tajnik gradskog odbora Mladeži HDZ-a Požege, a danas član tamošnjeg Gradskog odbora, donosi Telegram.

 

 

Komentiraj