Prema posljednjim informacijama Hrvatskog autokluba, snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme. Vrlo je gust promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana kolona je oko 4,5 km.

Zbog jakog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama,motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zabrana je prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona do 23,00 sata (zbog blagdana Sveta tri kralja) na važnijim državnim cestama u priobalju. Zabrana se odnosi na državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti DC1, zabrana ne vrijedi.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:

• DC25 Korenica-Gospić-Karlobag,
• DC42 u mjestu Poljanak (g.ž.KA – g.ž.LS),
• DC50 Gračac-Štikada,
• DC52 Špilnik-Korenica,
• DC218 GP Užljebić-Dobroselo-Mazin-Bruvno,
• ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević, sve lokalne i županijske ceste ceste na području Ličko-senjske županije.

Pomorski promet

U prekidu je:

  • katamaranska linija: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli.

Granični prijelazi

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima (moguća i duža čekanja):

  • na ulasku: Slavonski Brod, Stara Gradiška, Karasovići, Bajakovo;
  • na izlasku:Macelj, Bregana.

S obzirom na iznimnu gustoću prometa na graničnim prijelazima Macelj i Bregana na izlazu iz Hrvatske te i dalje pojačan priljev vozila, čekanja su višesatna. Vozače molimo za razumijevanje.

Na GP-ima: Bregana i Macelj je pojačan i izlazak autobusa, uz moguća i duža čekanja (više od jednog sata).

Zbog radova na graničnom prijelazu Županja, u oba se smjera povremeno vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa.

Radovi su i na graničnom prijelazu Slavonski Brod, smanjen je broj ulaza i izlaza, pa HAK upozorava vozače na gužve i duža čekanja te im savjetuje da koriste susjedne granične prijelaze.

Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.

Komentiraj