SNAŽAN POTRES: U Myanmaru troje mrtvih, oštećene pagode u Baganu

FaH

Snažan potres magnitude 6.8 pogodio je u srijedu središte Myanmara, pri čemu su barem tri osobe poginule, a oštećeno je šezdesetak znamenitih pagoda u Baganu, turističkom središtu zemlje, priopćile su mjesne vlasti.

U epicentru potresa, u okrugu Magwayu, poginule su dvije djevojčice od 7 i 15 godina, izvijestilo je mijanmarsko ministarstvo informiranja. U rušenju kuće na istom području, u gradiću Pakokkuu, poginuo je 22-godišnjak, rekao je za AFP Han Zan Win, zastupnik u regionalnom parlamentu.

Španjolska turistkinja je lakše ozlijeđena kada je pala dok je razgledala hram u vrijeme potresa, dodaje policija.

“Oštećeno je šezdesetak pagoda u Baganu, neke jako”, rekao je Aung Kyaw, voditelj tog najpoznatijeg arheološkog nalazišta u zemlji.

Potres magnitude 6.8, kako je javio Američki geološki institut (USGS), dogodio se u 12.35 sati po srednjoeuropskom vremenu, kada se ondje spušta noć, a brojni turisti promatraju zalazak sunca među mnoštvom pagoda.

Epicentar potresa je bio u Chauku, gradiću u središtu Myanmara, tridesetak kilometara od Bagana. Hipocentar mu je bio na dubini od 84 km, dodaje USGS.

Osjetio se i u Yangonu, gospodarskoj prijestolnici, pa sve do tajlandske prijestolnice Bangkoka, ali i na sjeveroistoku Indije i u Bangladešu.

Komentiraj