Potresi pogodili Albaniju, najmanje 16 poginulih i 600 ozlijeđenih

Snažan potres magnitude 6,4 po Richteru koji je u utorak rano ujutro pogodio Albaniju oštetio je kuće, a stanovnici u Tirani pobjegli su na ulice, neki s bebama u rukama.

Zlatko Kramarić, veleposlanik RH u Albaniji, rekao je za HRT da među poginulima nema hrvatskih državljana. Također, rekao je da broj žrtava i dalje raste te da je 11 osoba izgubilo život.

Albansko ministarstvo obrane objavilo je da je pronađeno još pet tijela, čime je broj poginulih porastao na 14. Ministarstvo zdravstva potvrdilo je pak brojku od 600 ozlijeđenih, od kojih su neki u teškom stanju.

Hrvatska u Albaniju šalje intervencijski tim s psima za izvlačenje iz ruševina

Epicentar potresa bio je između Drača i prijestolnice Tirane, na deset kilometara dubine. U 6:55 sati potres jačine 4,2 ponovno je zatresao Albaniju.

U 13:15 zabilježen je novi potres magnitude 4,0 po Richteru. Zabilježeno je tridesetak podrhtavanja tla na istom području. Epicentar najnovijeg potresa je 31 kilometar jugozapadno od Tirane, na dubini od 10 kilometara.

Video snimke stavljene na društvene mreže pokazuju srušenu zgradu u Draču, mjestu 40 kilometara udaljenom od Tirane na jadranskoj obali.

Druga snimka prikazuje zgrade s velikim napuklinama i srušenim fasadama.

Glasnogovornik albanske vlade rekao je za Reuters da je najveća šteta na zgradama u Draču a da je nekoliko ljudi primljeno u bolnicu u Tirani.

Potres se osjetio u Hrvatskoj, u cijeloj Crnoj Gori, kao i u Makedoniji, BiH i Italiji.

Plenković uputio sućut albanskom premijeru Rami

“Noćas 26. studenog 2019. godine u 3,54 sati na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je razoran potres s epicentrom kod Drača u Albaniji. Magnituda potresa iznosila je 6,3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je IX stupnja. Prema dojavi građana potres se osjetio u širem dubrovačkom području”, stoji u priopćenju hrvatske Seizmološke službe.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore objavio je da je potres mogao izazvati veliku materijalnu štetu na području epicentra.

“Na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ove regije, magnitude potresa i dubine hipocentra, ovaj potres mogao je izazvati velike materijalne štete u epicentralnom području”, priopćeno je iz Zavoda.

Potres se najjače osjetio u Podgorici i Ulcinju. Ta dva crnogorska grada od epicentra potresa udaljena su 120 odnosno 70 kilometara. Za sada nema izvješća o eventualnoj materijalnoj šteti ili ozlijeđenim osobama u Crnoj Gori.

Na društvenim mrežama dijele se informacije po kojima se potres osjetio i u BiH i Makedoniji.

Talijanska agencija ANSA objavila je da se potres osjetio u talijanskim regijama Puglia i Basilicata na jugu zemlje.

Radi se o drugom potresu u nešto više od dva mjeseca koji je pogodio Albaniju.

Potres magnitude 5,6 pogodio je tu zemlju 21. rujna, a ministarstvo obrane tada je reklo da se radi o najjačem potresu u Albaniji u posljednjih 30 godina.

Europa šalje pomoć

Među zemljama koje su ponudile pomoć je Hrvatska koja danas u popodnevnim satima, prema odluci vlade, šalje dvama helikopterima Hrvatske vojske u Albaniju specijalizirani tim za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Grčka šalje dvije spasilačke ekipe u kojima je 41 vatrogasac.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis je odmah u telefonskom razgovoru albanskom kolegi Ediju Rami ponudio pomoć.

“Ekipa od 26 osoba kreće vojnim zrakoplovom u Albaniju. Druga ekipa od 15 osoba je već krenula sa sjevera Grčke”, rekao je vatrogasni časnik za državni tv-kanal ERT.

Pomoć također šalju Bugarska i Turska.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional