‘Slučaj Pršut’: Što mogu Kerum i suci, ne mogu anonimni vlasnici kafića

U nedjelju, 7. veljače, čovjek je u Čakovcu otvorio kafić. Nekoliko sati kasnije policija mu ga je zatvorila i zapečatila, njega privela i kazneno prijavila za širenje zarazne bolesti, dok je njegove goste prekršajno prijavila jer nisu nosili maske. Četiri dana ranije, slično se dogodilo i u Vukovaru: policija je pronašla otvoren kafić, a nedugo nakon toga državni inspektorat zapečatio ga je. Vlasnik je kazneno prijavljen, a svi gosti prekršajno kažnjeni.

Vukovarac otvorio kafić, gosti bez zaštitnih maski – svima prijave

Nije to jedini takav slučaj posljednjih dana i tjedana: u više navrata mediji su izvijestili kako se dogodilo slično, nakon što je u javnosti narasla ljutnja zbog zabrane rada ugostiteljskim objektima. U Trogiru je početkom veljače bilo naročito neugodno: Lucija Barada Frana, majka koja sama s djetetom jedva preživljava, otvorila je kafić, da bi joj ga policija i Državni inspektorat odmah zapečatili.

U Trogiru otvorila kafić, ali je odmah zapečaćen. Tužna sam jer su u Hrvatskoj slabići, kaže vlasnica

Ništa od toga nije se dogodilo Željku Kerumu ni sucima koje je zabavljao u svojem ugostiteljskom objektu. Ni tjedan dana nakon što je Nacional prvi objavio vijest o zabavi u Kerumovoj konobi Pršut krajem siječnja u Kaštelima, policija ni državni inspektorat nisu zapečatili gostionicu a splitskog tajkuna kazneno prijavili zbog širenja zaraze, niti su prekršajno prijavili suce koje je Kerum ugostio. A, kako se, čini, ni ne kane.

Pogledajte kako je Željko Kerum zabavljao splitske suce u svojoj konobi

Nacional.hr stoga je u utorak pitao Splitsko-dalmatinsku policijsku upravu hoće li Željko Kerum biti kazneno prijavljen zbog širenja zarazne bolesti, a suci koji su s njim slavili u konobi Pršut prekršajno kažnjeni jer nisu nosili masku?

Objavljujemo odgovor splitske policije: “U odnosu na objavljeni video odmah smo pokrenuli postupak utvrđivanja svih činjenica i obavljanja potrebnih provjera. Navedeni postupak je u tijeku, a po okončanju uputit ćemo izvješće i tijelima koja su zadužena za nadzor rada ugostiteljskih objekata, ali i nadzor provedbi odluka Stožera civilne zaštite.”

Taj odgovor, međutim, star je već nekoliko dana.

Policija će “obaviti provjere” o zabavi u Kerumovoj konobi; komentirao i Milanović

Činjenice se, dakle, utvrđuju, a stara latinska postaje sve istinitija: “Qoud licet Jovi, non licet bovi”. Što mogu Kerum i suci, ne mogu anonimni građani – tako bar, čini se, misli policija.

Visoki upravni sud obavit će nadzor rada suca kojeg je u “Pršutu” ugostio Kerum

Komentiraj