Policija će “obaviti provjere” o zabavi u Kerumovoj konobi; komentirao i Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u Petrinji tulum Željka Keruma sa sucima, rekavši kako “suci nisu svećenici, ali moraju biti uzor, i umjereni, i savršeni”.

“Ne bih optuživao te suce, ali nije to baš kak se šika”, rekao je predsjednik i dodao, kako prenosi dnevnik.hr, da ne vidi sličnost s okupljanjima u Klubu Dragana Kovačevića.

O zabavi u Kerumovoj konobi Nacional je prvi pisao još u utorak, a potom su zaredali komentari i očitovanje s raznih strana o druženju sudaca uz pjesmu na proslavi rođendana bivšeg nogometaša Ivice Mornara.

Suci Suda u Splitu na privatnoj zabavi Željka Keruma

​Vrhovni sud u petak je pozvao suce da vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno​, a policija je najavila provjere o zabavi u konobi Pršut u vlasništvu Željka Keruma na kojoj su, prema objavljenim snimkama, bili i suci te predsjednici splitskih sudova​.

Pogledajte kako je Željko Kerum zabavljao splitske suce u svojoj konobi

​Objavljena snimka proslave rođendana nekadašnjeg nogometaša Ivice Mornara koja se odvijala krajem siječnja u kaštelanskoj konobi Pršut, u Kerumovim vlasništvu, ​izazvala je niz reakcija u javnosti jer su među okupljenima bili predsjednici splitskog županijskog i upravnog suda Bruno Klein i Silvio Čović, glasnogovornik Županijskog suda Dinko Mešin, sudac tog suda Miho Mratović i sudac Općinskog suda Tomislav Zlodre.

Vrhovni sud objavio je priopćenje u kojem navode kako suci moraju uvijek voditi računa o svom ponašanju u i izvan sudnice. Standardi primjerenosti i obveze sudaca u tom su smislu propisani Kodeksom sudačke etike i viši su nego kod osoba koje ne obnašaju sudačku dužnost, navode iz Vrhovnog suda.

Vrhovni sud podsjeća na etički kodeks

​​”Pozivamo suce da skrupulozno i s posebnom pozornošću vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno te da se vode načelima određenim u Kodeksu sudačke etike”, stoji na kraju priopćenja.​

U izjavi Hini predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kazao je da u ovom slučaju nema potrebe tražiti očitovanja predsjednika sudova. “Ne vidim nikakve potrebe da tražim dodatna očitovanja jer mi je sve više manje jasno. Što ćemo dalje tu poduzeti javnost će biti pravovremeno obaviještena”, odgovorio je Sessa.

U splitsko-dalmatinskoj policiji Hini su kazali da će obaviti provjere te u postupak uključiti i tijela koja obavljaju nadzor rada ugostiteljskih objekata i odluka Stožera civilne zaštite ​tako da će ih izvijestiti o utvrđenim činjenicama i pružiti potporu u poslovima iz njihove nadležnosti.

Na novinarska pitanja hoće li u konkretnom slučaju biti mjera prema osobama koje su u velikom broju bile u konobi, kao i protiv vlasnika konobe županijski ​Stožer ​za civilnu zaštitu kaže da nisu zaprimi​li nikakav zahtjev za održavanjem bilo kakvoga okupljanja. ​

“​Sa spomenutim slučajem smo upoznati putem medija kao i ostala javnost, iako ne znamo mjesto i vrijeme nastanka spomenute snimke ni​ sudionike toga sastanka. Bilo kakvi mehanizmi sankcioniranja nisu u nadležnosti Stožera c​ivilne zaštite. Epidemiološke mjere vrijede za sve bez iznimki. Ukoliko je došlo do kršenja epidemioloških mjera, nitko ne smije biti izuzet od sankcija​”, istaknuli su u stožeru​.

Suci tvrde kako nisu znali da će tamo biti Kerum

​Tijekom jutra na društvenoj se mreži oglasio i Kerum koji je napisao da nije mislio komentirati događaj u Kaštelima, ali je morao s obzirom da ga stalno zovu novinari. Napisao je da u konobu nije nikoga zvao niti se čuje s nekim od spomenutih ljudi, čak ni s Mornarom. Naveo je da ga je Damir Karaman pitao može li Mornar doći sa svojom ekipom s nogometa.

Kerum: “Ja u konobu nisam zvao nikoga niti se ikako čujem s ikim od spomenutih, za sve ostalo pitajte kretena koji je to snimio”

“Naravno da sam dozvolio. Kad su ti ljudi otišli, ostao je samo jedan kojeg isto ne znam, ja sam kao inače zapjevao jer volim pjevati, za sve ostalo pitajte Karamana jer je on doveo tog kretena koji je to snimio”, objavio je Kerum na društvenoj mreži.​

​U razgovoru sa sucima ​doznaje se da nisu znali da će tamo biti Kerum. Kažu kako je dogovoreno da na večeri bude njih deset s malog nogometa koje je Ivica Mornar pozvao na rođendan, a prostoriju je navodno prvi napustio sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin. On nije bio raspoložen za davanje izjava baš kao i predsjednik Županijskog suda Bruno Klein​ koji je kazao da je o tom slučaju sve rekao i da nema daljnjih komentara.

Klein je ranije medijima potvrdio da je došao na poziv Ivice Mornara te da se zadržao oko sat vremena i otišao. “Da sam znao sve, ne bih dolazio”, izjavio je novinarima Klein.

Predsjednik Upravnog suda Silvio Čović kazao je da će na novinarske upite odgovoriti elektroničkom poštom jer je na službenom putu. ​Do suca Županijskog suda Mih​e​ Mratović​a​, su​ca Općinskog suda Tomislav Zlodre​, ali i Ivice Mornara nismo uspjeli doći​.​ No, od predsjednice Općinskog suda Marine Boko Hina doznaje​ da će tražiti očitovanje od suca Zlodre

Komentiraj