SLOVENSKI MEDIJI Susret Orešković-Cerar signal poboljšanja suradnje Hrvatske i Slovenije

HINA / Nebojša TEJIĆ / STA

Susret novog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića i slovenskog premijera Mire Cerara u petak u Ljubljani signal je poboljšanja suradnje dviju država, osobito u migracijskog krizi, dok u ostalim pitanjima ne treba očekivati velike promjene, prve su ocjene slovenskih medija.

To što je Orešković Ljubljanu izabrao za svoj prvi posjet nekoj europskoj državi govori da se u odnosima dviju država može očekivati bolja suradnja po pitanju migracijske krize od one s prijašnjom vladom, navodi Slovenska televizija, te dodaje da je kad je riječ o migracijama vlada bivšeg premijera Zorana Milanovića prema Sloveniji “pokazivala mišiće” i davala neodmjerene izjave, osobito tijekom izborne kampanje te zbog podizanja žičane ograde, a umjesto suradnje u Ljubljanu slala prosvjedne note.

Javna televizija navodi kako se nove poruke o boljoj komunikaciji i suradnji mogu iščitati i iz zadnjih poruka ministra vanjskih poslova Mire Kovača koji ističe probleme zbog ilegalnih migracija, te da je Orešković tijekom razgovora podržao Cerarovu ideju o boljoj kontroli migracijskog priljeva već na vanjskoj granici EU-a, ali i na grčko-makedonskoj granici.

U sličnom je tonu i komentar ljubljanskog “Dela” u broju od subote koje navodi da su poruke prvog susreta Orešković-Cerar pozitivne, ali da je to premaalo jer odnose dviju država opterećuju i druga pitanja, na primjer pitanje arbitražnog sporazuma od kojega je Hrvatska odstupila.

Milanoviću je tijekom izborne utrke u Hrvatskoj uspjelo svoju državu posvađati sa svima, tvrdi komentator Dela Zoran Potič.

Slovenski mediji navode kako je Cerar Oreškoviću ponovio stajalište Ljubljane kako arbitražni postupak treba nastaviti i da Slovenija očekuje da se to okonča presuudom koja će biti obvezujuća za obje strane, dok je i stajalište nove hrvatske vlade kako treba potražiti druge načine rješenja spora.

Komentiraj