Slovenija spremna aktivirati vojsku za pomoć u migrantskoj krizi

FaH

Slovensko vijeće za nacionalnu obranu pod vodstvom premijera Mire Cerara u srijedu je jednoglasno prihvatilo mjere predviđene za slučaj produžavanja migracijske krize, a među njima je i aktivacija vojske koja bi uz granicu djelovala uz ovlasti koje ima policija, potvrdio je nakon sastanka ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Usvojene mjere vezane s migracijskom krizom treba danas potvrditi i vlada.
Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da zaključci vode računa o zaštiti slovenskih nacionalnih interesa, kako se država ne bi pretvorila u migrantski džep u kojemu bi se duže vremena zadržavali migranti.
Vijeće za nacionalnu obranu predložilo je i aktivaciju izmjena članka zakona o obrani prema kojemu bi se vojska na granici zbog ilegalnih migranata mogla uključiti u zaštitu teritorija, te se pri tome služiti i  ovlastima koje u redovnom stanju ima samo policija.
Da bi do aktivacije zakona koji je izmijenjen prošle jeseni u svjetlu migracijske krize došlo, potrebno je da za to glasuje dvije trećine zastupnika u parlamentu.
Neslužbeno, izvanredna sjednica na kojemu će se o tome odlučivati održat će se već u ponedjeljak, javili su slovenski mediji.

Komentiraj