Ivica Galovic/PIXSELL

SINDIKAT NAJAVLJUJE TUŽBE: Unatoč sporazumu policajcima plaće nisu porasle šest posto

Sindikat policijskih službenika najavio je u ponedjeljak da će uskoro početi podizati tužbe jer Vlada nije ispoštovala sporazum po kojem su zaposlenima u državnim službama, pa i policijskim službenicima, plaće od početka godine trebale porasti za šest posto.

Sindikat u priopćenju podsjeća da je Vlada na osnovu sporazuma iz 2012. godine trebala automatski povećati osnovicu za plaće državnim službenicima za šest posto, nakon što BDP u dva uzastopna tromjesečja poraste više od 2 posto.

Budući da službeni pokazatelji potvrđuju rast BDP-a na međugodišnjoj razini za 2 i više posto za dva uzastopna tromjesečja 2015. godine, osnovica za plaću u državnim službama trebala se u siječnju 2016. godine automatski povećati za 6 posto te iznositi 5.415,37 kuna bruto, umjesto sadašnjih 5.108,84 kuna bruto, ističe sindikat.

Obzirom da Vlada ignorira primjenu sporazuma i svakodnevno čini štetu državnom proračunu, jer je očito da će uslijediti tužbe koje će dodatno opteretiti državni proračun s kamatama i sudskim troškovima, a reprezentativni sindikati državnih službi o tome šute, Sindikat policijskih službenika krenut će ovog mjeseca s utuženjem toga prava, kaže se u priopćenju.

Nakon realizacije prvih tužbi pozvat ćemo sve članove sindikata na podnošenje tužbi za povećanje plaća, uključujući i zatezne kamate koje teku od dana kada su plaće trebale porasti za 6 posto, tj. od 1. siječnja 2016. godine, poručuje sindikat.

Komentiraj