HINA

Sestrunjci nakon 60 godina “vratili” žudije

Dvadesetak stanovnika Sestrunja, jednog od najmanjih otoka u zadarskom arhipelagu, predstavili su na Cvjetnicu poslije mise u mjesnoj crkvici Gospe od Zdravlja obnovljeni običaj žudija, čuvara Kristova groba.

Običaj se njegovao na Sestrunju od sredine 19. stoljeća do 1957. godine, kada ga je, kako kažu mještani, ukinuo tadašnji svećenik jer se veća pažnja u Velikom tjednu poklanjala žudijama nego liturgiji.

“Ove smo zime odlučili ‘vratiti’ žudije na Sestrunj kako bismo oživjeli otočnu tradiciju i potaknuli Sestrunjce raseljene diljem svijeta da češće dolaze na otok. Tražili smo stare fotografije i dokumente i u crkvenim knjigama pronašli ‘Običajnik Župe Sestrunj’ u koji je don Mate Zorić u siječnju 1879., na glagoljici i latinici, među ostalim, zapisao koji se običaji njeguju na otoku kao uputu za druge svećenike”, ispričao je predsjednik Mjesnog odbora Nenad Šužberić.

Krenuli su tim tragom i rekonstruirali odoru.”Mještani su donirali novac i sami izradili štitove, mačeve i koplja, a krojačica zadarske katedrale sašila je odore”, rekao je Šužberić.

Za razliku od ostalih mjesta u Dalmaciji u kojima se njeguje običaj žudija, gdje se na Kristovu grobu izmjenjuje 12 vojnika, na Sestrunju su četvorica žudija jer je uvijek bio mala župa. Čast da prvi odjenu  odoru žudija pripala je Rafaelu, Zvjezdanu i Tomislavu Švoriniću te Kristijanu Šužberiću, a s njima će se u Velikom tjednu izmjenjivati Danijel Fatović i Nenad Šužberić.

Otok Sestrunj administrativno pripada Općini Preko na otoku Ugljanu, ima 50-ak stalnih stanovnika, većinom starije životne dobi, a stvarno na otoku cijele godine živi tek 20-ak ljudi. Dvaput dnevno Sestrunj je brodskom linijom povezan sa Zadrom.

Komentiraj