SELAK RASPUDIĆ O TURUDIĆU ‘Kakva vlast takav i državni odvjetnik’

Autor:

Zagreb, 23.05.2024. - Nastavak 1. sjednice 11. saziva Hrvatskog sabora.
Na fotografiji Marija Selak Raspudić.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

HINA/Edvard ŠUŠAK

Nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić za televiziju N1 komentirala je aktualne političke teme i Ivana Turudića.

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, izabran saborskom većinom još u veljači, danas je preuzeo dužnost od svoje prethodnice Zlate Hrvoj-Šipek.

“Kakva vlast, takav i državni odvjetnik”, kaže Selak Raspudić.

“Sumnjam da se tu mogu imati velika očekivanja. Iz mnogih bitnih predmeta će se ionako Turudić morati izuzeti tako da ne znam gdje će se moći razmahati“, dodala je.

TURUDIĆ PREUZEO DUŽNOST ‘Insinuirate da sam počinio kazneno djelo! S Milanovićem nemam odnos i ne trebam ga imati’

Ističe kako Turudić nije u lagodnoj poziciji i ne vjeruje da postoji manevar kojim se može izvući iz nje.

“Nadam se da će usredotočiti svoju energiju na osiguravanje sredstava za rad državnom odvjetništvu, koja su stvarno manjakava. A načelno, naravno da će se produbiti kriza povjerenja u pravosuđe“, kaže Selak Raspudić.

Ali kada govorimo o novom državnom odvjetniku, Selak Raspudić naglašava da bismo najprije trebali temeljno preispitati način na koji se on bira.

“Vraćamo se na činjenicu da ga na funkciju stavlja politika pa smo opet na tome – kakva vlast, takav državni odvjetnik“, kaže.

ZLATA ĐURĐEVIĆ ‘Turudić se mora izuzeti iz slučaja Agrokor, Janaf, Rimac… S EPPO-om će dobro surađivati’

Očekivanja od novog saziva Sabora

“Nama je suštinski bitno promijeniti odnos između Vlade i Sabora. Sabor mora konačno postati kontrolni mehanizam koji ima sve ovlasti da propituje Vladu”, kaže Selak Raspudić

Posebno se osvrnula na probleme i paradokse Poslovnika Sabora Republike Hrvatske.

“U prošlom mandatu predložila sam cjelovitu reformu Sabora. To je Jandrokovića jako zaboljelo i zabranio mi je da ta reforma uđe na dnevni red”, podsjeća.

“U toj cjelovitoj reformi, navela sam što sve treba izmijeniti i čini se, s obzirom koliko sam govorila u tome, da će on ovoga puta doista pristupiti izmjenama poslovnika, ali ako pogledamo najave koje je uputio saborskim zastupnicima, ne bih rekla da će one ići u smjeru veće demokratizacije, već ograničavanja slobode govora“, ističe Selak Raspudić.

MARIJA SELAK RASPUDIĆ ‘Program nove Vlade pun floskula, nakon lokalnih izbora moglo bi biti iznenađenja’

“Imamo određene zastupnike manjina koji su članovi dva kluba. Navela sam primjer Furia Radina koji je istodobno član Kluba manjina i većinskog kluba manjinaca koji su bili uz Vladu”, kaže.

“S jedne strane je bio opozicija, a s jedne pozicija, istodobno i oporba i vlast, što je kulminiralo sada u cijelom kaosu koji se događa s Pupovcem i SDSS-om”, ističe.

“Sada vidimo te paradokse Poslovnika u vrlo specifičnoj situaciji gdje imamo jedan klub, koji je u sebi razdijeljen. Dio njih je oporba, dio njih je vlast, ali svi su zajednički klub”, objasnila je Selak Raspudić ta N1.

DOŠLI SMO DO ZIDA Marija Selak Raspudić otkrila s kime će surađivati u Saboru: S Mostom nećemo…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
isto kao e-mail

prije 2 mjeseca

TKO SVE KRŠI USTAV, OSOBITO PREMA INSTITUCIJI PREDSJEDNIKA DRŽAVE.? DALI JE NA DJELU PUZAJUĆI DRŽAVNI UDAR ILI JEDNA VRST DIKTATURE. MOLIM NEKOGA TKO MOŽDA VIŠE DATI ODGOVOR GRAĐANSTVU. HVALA.