Dusko Jaramaz/PIXSELL

SDP na konvenciji bira novi Glavni odbor i Predsjedništvo

SDP u subotu održava izbornu konvenciju na kojoj bira 103 člana Glavnog odbora i 18 članova Predsjedništva stranke.

Oko 2300 delegata županijskih organizacija SDP-a po novom regionalnom principu birat će članove Glavnog odbora na način da biraju kandidate iz svoje sredine.

Novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić nova izborna pravila dogovorio je ovoga tjedna na sastanku s predsjednicima županijskih organizacija s ciljem suzbijanja glasanja za nepoznate kandidate “na temelju šalabahtera”.

Konvenciju će voditi Ranko Ostojić, koji je prošle subote u drugom krugu izbora za novog predsjednika stranke bio Bernardićev protukandidat.

Ostojić je rekao Hini da je riječ o dogovoru nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, po kojemu će konvenciju voditi onaj kandidat koji izgubi izbore.

“Odluku o tome donose delegati konvencije, ali u SDP-u se držimo dogovora koji su korektni i demokratski”, dodao je Ostojić.

Na SDP-ovim internetskim stranicama objavljen je popis od 69 kandidata za članove predsjedništva i 372 kandidata za članove Glavnog odbora.

Po tom popisu, u prethodnih mjesec dana odustalo je devet kandidata za predsjedništvo i jedanaest kandidata za Glavni odbor kojima  su početkom studenoga  prihvaćene pravovaljane  kandidature.

Predsjednik Središnje izborne komisije SDP-a Vedran Lendić kaže  da su moguća još neka odustajanja tako da  će  točan broj kandidata biti poznat u subotu prijepodne.

Izborna konvencija stranke, sukladno Statutu, mora se održati najkasnije 150 dana nakon parlamentarnih izbora.

Čak 69 kandidata, prema popisu objavljenom na stranicama SDP-a, želi u Predsjedništvo stranke, koje je uz Glavni odbor jedno od glavnih tijela glavne oporbene stranke.

Prema SDP-ovu Statutu, Predsjedništvo SDP-a ima 18 članova, a čine ga, osim predsjednika stranke, potpredsjednici te članovi Predsjedništva izabrani na konvenciji. I upravo će o sastavu Predsjedništva ovisiti i koliko će novom predsjedniku stranke biti lako voditi stranku.

Komentiraj