SAVJETNICI MARINE LOVRIĆ MERZEL Ne opraštaju, parnicom do 40 tisuća kuna

Patrik Macek/PIXSELL

Pripremnim ročištem na Općinskome sudu u Sisku počeo je sudski postupak u kojemu 12 savjetnika bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel (SDP) traži isplatu naknada koje su im uskraćene nakon što je ona osumnjičena za korupciju.

Oni od Sisačko-moslavačke županije traže po 40.000 kuna naknade koju im je, pošto je županica bila uhićna u travnju prošle godine, ukinuo njezin zamjenik Zdenko Vahovec (SDP) s obrazloženjem da mu njihove usluge nisu potrebne.

 

 

  • Sud je prihvatio prijedlog da na ročištu najavljenom za veljaču iduće godine ispita dvadesetak svjedoka, među kojima su i bivša županica Lovrić-Merzel te dvije zaposlenice županije – bivša šefica njezina ureda Jasmina Jovev i županijska pročelnica Vesna Krnjajić. One su u iskazu Uskoku o radu savjetnika potvrdile kako su svi izvještaji rađeni retroaktivno.

 

Savjete je u studenome prošle godine ukinuo novi župan Ivo Žinić (HDZ), izabran na prijevremenim izborima pošto je županica dala ostavku.

Po odluci Ustavnog suda, savjeti koje je osnovala bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel nisu suprotni zakonu. No Uskok u optužnici ne osporava njihov osnutak, nego isplatu savjetničkih naknada od 5000 kuna na mjesec. Optužnicu kojom je Uskok tereti za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, primanje mita i pranje novca Županijski sud u Zagrebu vratio je na doradu.

U svibnju, kad je 12 savjetnika tužbom zatražilo isplatu uskraćenih naknada, Sisačko-moslavačka županija podnijela je protutužbu kojom od 21 negdašnjeg savjetnika traži da vrate oko četiri milijuna kuna. Ukupna šteta za županiju, računajući doprinose i poreze, procjenjuje se na više od šest milijuna kuna.

Komentiraj