SASTANAK S ERDOGANOM: Joe Biden uskoro u Turskoj

FaH

Američki potpredsjednik Joe Biden sastat će se s turskim šefom države Tayyipom Erdoganom i premijerom Binalijem Yildirimom tijekom posjeta Turskoj u kolovozu, objavila je u subotu Bijela kuća.

Bidenov posjet 24. kolovoza bit će prvi posjet jednog visokog američkog dužnosnika od neuspjelog puča u Turskoj 15. srpnja.

Turski mediji pišu u subotu kako je Yildirim rekao da se američko stajalište popravilo kada se radi o turskom zahtjevu za izručenjem muslimanskog klerika Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u a za kojeg Ankara tvrdi da stoji iza neuspjelog puča.

Gulen je u petak u tekstu objavljenom u francuskom listu Le Mondeu napisao da traži “međunarodnu istragu” o pokušaju puča, obećavši “potpunu suradnju”.

Po mišljenju službene Ankare, koja od Washingtona traži Gulenovo izručenje, taj je turski klerik bio mozak neuspjelog puča u kojemu su ubijene 273 osobe, a 2000 ih je ozlijeđeno.

Nekadašnji imam i dalje negira bilo kakvu umiješanost u puč koji naziva “najgorim terorističkim činom” počinjenim na turskome tlu.

Komentiraj