U Zagrebu će se od 7. do 11. rujna 2016. održati još jedno izdanje festivala Ja BiH. Pod simboličnim nazivom ‘’5 dana Sarajeva u Zagrebu’’, u nekoliko gradskih lokacija organizatori su pripremili predstave, filmske premijere i projekcije filmova, izložbe, promocije knjiga, koncerte i gastro druženja. Po čemu je ovogodišnje izdanje manifestacije Ja BIH posebno, za Nacional je otkrio jedan od organizatora Ismet Efendić. ‘’Posebnost ovogodišnjeg petog festivala Ja BiH: 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2016. u tome je da su nam se u organizaciji pridružili naši partneri HKD Napredak i njegov Kulturni centar iz Zagreba, koji su dosad bili s nama samo u Sarajevu. Time smo dokazali da se o multikulturalnim programima može lako dogovoriti. Koliko su nam dozvoljavala financijska sredstva, u program smo uključili umjetnike iz Sarajeva, Tuzle i Kulen Vakufa te drugih zemalja u kojima žive naši sudionici, primjerice iz Švicarske, u kojoj živi članica Dizajn Trija a iz Engleske će gostovati slikar i ilustrator. Nastavili smo suradnju s Magacin Kabareom i u realizaciji filmske radionice Malog Magacin Kabarea pridružili su nam se naši susjedi iz udruge SpajaLICA i udruge za darovitu djecu Dar. Na taj dječji dan vrlo smo ponosni jer imamo filmsku radionicu, humanitarnu akcija za nezbrinutu djecu udruge Duga iz Kulen Vakufa, predstavljanje slikovnice i premijere dječjih filmova. Predstavit ćemo zagrebačkoj publici i studentske filmove Sarajevo Film Academyja i mlade umjetnika: opernu divu Veroniku Šimić, književnika Borisa Lalića, glumica Aida Bukva, rock grupu Billy Andol te poznati dizajnerski bračni par Bojana i Dalidu Hadžihalilović iz Grupe Trio. Umjetnički direktor udruge Ja BiH Ivica Propadalo i ja potrudili smo se da za svakoga odaberemo nešto zanimljivo tijekom tih pet dana’’, rekao je Efendić. Festival započinje u srijedu, 7. rujna, u Galeriji Velvet, u kojoj će se održati Urbani piknik pod vodstvom Vlatke Kolarović i Paole Orlić, na kojemu će se uz gastro delicije Bosne i Hercegovine razgovarati o kulturnim vezama Zagreba i Sarajeva. Prvu večeri obilježit će koncert renomiranih glazbenika, sopranistice Vedrane Šimić iz Tuzle i pijanista Darijana Ivezića iz Zagreba, plesna točka balerine Nadže Pušilo iz Udruženja umjetnika Bell Arte Sarajevo i gastro show Gabriele Ključe i Igora Gudana. Zadnjeg dana festivala, 11. rujna, u Galeriji Kranjčar otvorit će se izložba ‘’Enjoy Sara-Jevo’’ Bojana i Dalide Hadžihalilović, nastala u ciklusu Mentalni sklop. Predstavit će radove njihova Dizajn Trija odnosno razglednice nastale u Sarajevu 1993., a otvorit će je povjesničar umjetnosti Feđa Vukić.

‘’To nije prvi susret zagrebačke publike s Dizajn Triom, ali ova izložba posebno je osmišljena za naš festival, u suradnji s ekipom iz Galerije Kranjčar Kristinom Bongoura i Joškom Tešlijom. Na njoj će autori predstaviti radove s nedavno otvorene sarajevske izložbe u Galeriji Srebrenica. Bojan i Dalida Hadžihalilović potrudili su se da taj opus bude što cjelovitiji. Treći član te grupe Lejla Mulabegović živi u Lausannei Švicarskoj’’, rekao je na kraju Efendić za Nacional.

Komentiraj

PREKONacional
Podijeli objavu
Prethodni članakFRANCUSKA Uhićene tri žene koje su pripremale napad, policajac izboden
Sljedeći članakŽirafe nisu jedna, nego četiri vrste
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.