SAMI SEBI NAJVEĆI NEPRIJATELJ Što je to samosabotaža ili zašto kočimo vlastiti uspjeh?

Autor:

Business self sabotage and idiot mistake to lost job. Failure and stress people finance vector illustration concept. Stupid person and problem bankrupt. Man with frustration and cutting self hole,Image: 660428143, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: VectorUp / Alamy / Alamy / Profimedia

VectorUp / Alamy / Alamy / Profimedia

Ponekad svjesno ili nesvjesno potkopavamo vlastite ciljeve. Neki od nas to čine stalno, a neki kada se nađu u teškoj ili nepoznatoj situaciji. Možda vam se dogodilo da ne možete završiti projekt u roku iako ste svjesni posljedica, možda ste prekinuli vezu iako vam je u njoj bilo odlično ili, pak, pretjerujete s alkoholom.

Prokrastinacija (odugovlačenje), perfekcionizam i destruktivno ponašanje (prejedanje, alkohol, droga, samoozljeđivanje) najčešći su načini samosabotaže.

Ponašanje u kojem smo, nesvjesno ili svjesno, neprijateljski nastrojeni prema samima sebi ima uzrok u narušenom samopouzdanju. Samopouzdanje može biti narušeno u djetinjstvu, lošim odgojnim metodama ili nestabilnom obitelji, ali i u partnerskom odnosu.

Ako ste bili u toksičnoj vezi u kojoj vas je partner varao ili na neki drugi način povrijedio, može se dogoditi da sabotirate vezu u kojoj se sada nalazite, a koja je dobra. Varate svog partnera ili prekidate odnos naizgled bez razloga. Ustvari strah vas je da ćete biti povrijeđeni ili se ne osjećate dovoljno dobrima za njega ili nju.

Nisko samopouzdanje

Osobe s negativnom slikom o sebi i niskim samopoštovanjem ponašaju se na načine koji potvrđuju negativna uvjerenja o sebi. Kada su nadomak uspjehu postaje im neugodno jer cijeli život žive u uvjerenju da nisu dovoljno dobri za uspjeh. Samosabotirajuće ponašanje omogućit će da se ta sva negativna uvjerenja i ostvare.

Odugovlačenje

Odugovlačenje je način na koji pokazujemo da nismo spremni za uspjeh i odgađamo dobar ishod. Razlog prokrastinacija krije se u strahu da ćemo razočarati druge i u strahu od neuspjeha.

Perfekcionizam

Nemogući standardi koje sami sebi namećemo dovest će do blokada, kašnjenja i nazadovanja. Iako se perfekcionizam čini kao nešto pozitivno, on ustvari koči uspjeh i glavno je sredstvo samosabotaže.
Kad se neuspjeh dogodi, perfekcionist će ga teško podnijeti.

Kako se riješiti samosabotaže?

Dugotrajnim i temeljitim radom na sebi. Riječ je o negativnim uvjerenjima koja su dugo stvarana i kojih se treba osloboditi. U tome pomažu kognitivno bihevioralna terapija, mijenjanje mindseta, usvajanje novih vještina koje će pomoći u izgradnji samopouzdanja te prihvaćanje sebe.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.