SANKCIJE ZAUSTAVILE PROJEKTE Rusija zamrznula milijune stranih banaka

Autor:

Image: 319054935, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Arbitražni sud u St Petersburgu zamrznuo je sredstva nekoliko banaka u Rusiji, uključujući njemačke banke Deutsche Bank i Commerzbank, nakon što je zbog sankcija propala planirana izgradnja terminala za koju je jamčio Deutsche Bank.

Postupak je pokrenuo RusChimAllianz, podružnica Gazproma koja upravlja LNG terminalom na Baltičkom moru.

Tvrtka potražuje 239 milijuna eura od Deutsche Banka, objavila je u subotu ruska državna novinska agencija TASS.

Blokirana sredstva su vrijednosni papiri Deutsche Banka i drugih tvrtki u kojima banka ima udjele, kao i nekretnine i novac na bankovnim računima. Ta sredstva predstavljaju samo dio sredstava banke u Rusiji.

PRIJETE SANKCIJAMA Amerikanci traže da se Raiffeisen povuče iz Rusije, posebno im smetaju veze s oligarhom

Sud je već ranije zamrznuo račune i sredstva talijanske banke Unicredit u Rusiji. Drugi vjerovnici također su pogođeni ovom odlukom.

Ovaj potez dolazi nakon što je otkazana gradnja terminala zbog uvođenja zapadnih sankcija Rusiji a za koje su banke financijski jamčile.

RusChimAllianz također potražuje 444 milijuna eura od Unicredita, pa je sud odlučio da se zamrznu sredstava banke od 463 milijuna eura.

RusChimAllianz je 2021. zaključio ugovor s njemačkom industrijskom grupacijom Linde i graditeljskom tvrtkom Renaissance Heavy Industries za gradnju terminala. RusChimAllianz navodno je unaprijed platio Lindeu.

NOVAC I JAHTE Njemačka zamrznula 3,9 milijardi eura ruske imovine, time će se kupiti oružje za Ukrajinu

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.