PRIJETE SANKCIJAMA Amerikanci traže da se Raiffeisen povuče iz Rusije, posebno im smetaju veze s oligarhom

Autor:

Raiffeisen

Ivo Cagalj/PIXSELL

Američko ministarstvo financija upozorilo je Raiffeisen Bank International (RBI) da bi njegov pristup financijskom sustavu SAD-a mogao biti ograničen zbog poslovanja s Rusijom, tvrdi izvor koji je vidio prepisku.

Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo je 6. svibnja poslao pismo RBI-u u kojem izražava zabrinutost zbog širenja te banke u Rusiji, kao i zbog ugovora vrijednog 1,5 milijardi dolara sa sankcioniranim ruskim tajkunom koji je banka u međuvremenu odbacila, tvrdi anonimni izvor.

Do sada najstrože upozorenje Raiffeisenu

Iako je Raiffeisen odustao od ugovora povezanog s ruskom tajkunom Olegom Deripaskom nekoliko dana nakon što je pismo stiglo, izvor kaže da ostaje zabrinutost američkih vlasti zbog Raiffeisenova poslovanja u Rusiji.

Do sada najstrože upozorenje za najveću zapadnu banku u Rusiji uslijedilo je nakon višemjesečnog pritiska iz Washingtona koji više od godinu dana istražuje poslovanje austrijskog zajmodavca u toj zemlji.

Poslovi s Deripaskom

Reuters je u ožujku izvijestio o snažnom protivljenju SAD-a za Deripaskinu transakciju, koju je Raiffeisen predstavljao kao sredstvo za otključavanje nekih svojih blokiranih sredstava u Rusiji.

Glasnogovornik Raiffeisena rekao je da se Raiffeisen povukao iz tog poslovanja i nije ulazio u takve transakcije. Također je priopćio da je RBI “značajno smanjio” aktivnosti u Rusiji i pokrenuo široke mjere za ublažavanje rizika od sankcija.

SMIJURIJA OD SANKCIJA Velike europske banke u Rusiji zarađuju više nego prije rata u Ukrajini

“RBI će nastaviti raditi na dekonsolidaciji svoje ruske podružnice”, rekao je glasnogovornik za Reuters.

Amerikanci kažu da im postupci Raiffeisena ugrožavaju nacionalnu sigurnost

Amerikanci, pak, upozoravaju da postupci RBI-a povećavaju rizik pokretanja mjere za ograničavanje njegova pristupa financijskom sustavu SAD-a, s obzirom na zabrinutost da njegovo ponašanje ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a.

Sjedinjene Države su najmoćniji regulator na svijetu, uglavnom zato što mogu presjeći pristup dolaru, kamenu temeljcu međunarodnih financija.

Gubitak pristupa dolaru vjerojatno bi svaku banku gurnuo u krizu.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.