KAKO PREPOZNATI BURNOUT? Ovo su jasni znakovi da ste ‘u crvenom’

Autor:

Pixabay

Burnout sindrom dijagnoza je novijeg datuma, a iz dana u dan prepoznaje se kod sve većeg broj ljudi te mu se već pridaju razmjeri epidemije. Svjetska zdravstvena organizacija 2022. burnout je uvrstila u priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti kao stanje koje je posljedica kroničnog stresa na poslu s kojim se osoba ne suočava na adekvatan način.

Burnout sindrom ili sindrom izgaranja na poslu češće pogađa mlađe ljude koji su tek krenuli graditi karijeru i ne znaju postaviti granice te one koji preozbiljno pristupaju poslu.

Vrlo je važno na vrijeme prepoznati simptome kako bismo pravilno reagirali i očuvali psihičko i fizičko zdravlje. U nastavku vam donosimo one glavne. Prepoznate li ih kod sebe ili kod nekog od svojih kolega, nemojte ih ignorirati.

Razdražljivost, zaboravnost, depresija

U početku se događa da je osoba konstantno nervozna, dekoncentrirana i zaboravna, da bi, kada se burnout razvije, postala potpuno demotivirana za posao. U uznapredovaloj fazi burnouta dolazi do depresivnih stanja, apatije i povlačenja u sebe.

Nesanica

Jedan od simptoma burnouta su nesanica, a nešto rjeđe i noćne more. Istraživanja pokazuju da kronični stres ometa neurološki i hormonalni sustav koji regulira san. Pritom dolazi do začaranog kruga jer neispavanost dodatno negativno utječe na hormone i živce.

Fizička iscrpljenost

Ovo je još jedan uobičajeni znak burnouta. Ukoliko morate odspavati svaki dan nakon posla, a to prije nije bio slučaj, vrlo je vjerojatno da doživljavate burnout. Pretjerani stres koji ne možete kanalizirati uzrokuje kronični umor, glavobolje, probavne i brojne druge fizičke probleme.

Depresija uzrokuje bolove u mišićima, želucu, probleme sa spavanjem i promjene apetita, dok se anksioznost povezuje s glavoboljama, mučninom i nedostatkom daha. I depresija i anksioznost mogu ukazivati na burnout.

Prehrambene navike

Kronični umor, stres i nesanica čine da organizam žudi za hranom koja ga “tješi” i instantno mu daje energiju, a to su šećeri, ugljikohidrati i masna hrana. Sve vam se češće jedu kolači, čokolada i ne možete odoljeti fast foodu.

Ako kod sebe prepoznajete neke od simptoma, vrijeme je da stanete na kočnicu i za početak uzmete godišnji odmor ili otvorite bolovanje. Bilo bi dobro porazgovarati s psihologom ili psihijatrom te se posvetiti radu na sebi i postavljanju granica kako biste pronašli balans u životu jer jedino uravnoteženi možete zdravo živjeti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.