‘ČARI’ PROLJEĆA Zašto se javlja i kako pobijediti proljetni umor?

Autor:

Image: 786944466, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: luna / Shotshop GmbH / Profimedia

luna / Shotshop GmbH / Profimedia

Sve se oko vas budi, a vi se osjećate kao da vam je netko uzeo i posljednji atom energije? Možda patite od fenomena poznatog kao proljetni umor.

Povećana dnevna svjetlost može utjecati na obrasce spavanja, izazvati nesanicu i učiniti nas umornijima tijekom prvih nekoliko tjedana proljeća. Ne treba zaboraviti niti pomicanje sata zbog kojeg i ono što spavamo – kraće spavamo.

Zašto proljetni umor?

Promjene u našem okruženju sudaraju se s našim unutarnjim satom, što utječe na kvalitetu sna i razinu energije, a to pak za posljedicu ima pad imuniteta i umora. Upravo zato proljeće je pravo vrijeme da poboljšate kvalitetu prehrane i opskrbite tijelo potrebnim vitaminima i mineralima, ako treba i suplementacijom.

Mogli bismo slikovito reći da u proljeće godina prolazi kroz pubertet, a znamo kako tinejdžeri utječu na svoje roditelje – izvlače iz njih i posljednji atom snage.

Kako preživjeti proljetni umor?

Zamračite spavaću sobu

Želite li kvalitetnije spavati, zamračite sobu. To možete učiniti gustim zavjesama kroz koje ne prolazi svjetlo. Možda će pomoći i jednostavnije rješenje – maska za oči.

Nemojte biti previše na suncu

Nakon duge zime svi smo željni sunca, no ovo proljetno je varljivo pa ga dozirajte dok se organizam ne navikne na njega. U suprotnom biste mogli osjetiti blage simptom sunčanice.

Vježbajte

Znamo, teško se natjerati na fizičku aktivnost ako ste umorni, no upravo to će pomoći otjerati umor. Pod fizičkom aktivnosti mislimo dugu žustru šetnju, lagani jogging, vrtlarske aktivnosti ili generalno proljetno čišćenje kuće – može i u etapama. Ne treba pretjerivati, ali treba se pokrenuti.

 

Tempirajte treninge

Izvođenje aerobnih vježbi između 7 i 8 sati ili između 13 i 17 sati pomaže našem unutarnjem satu da se brže prilagodi proljetnom dnevnom svjetlu. Vježbanje je jedan od načina za smanjenje umora i poboljšanje kvalitete sna.

Poboljšajte prehranu

Kako biste pobijedili umor izbacite iz prehrane rafinirani šećer i jednostavne ugljikohidrate. Šećeri pojačavaju upale u organizmu, a time i simptome proljetnog umora. Umjesto slatkiša jedite svježe voće.

Izbacite iz prehrane procesuirane namirnice koliko god je to moguće i zamijenite ih sezonskim povrćem u velikim količinama. Jedite punomasnu ribu koja obiluje omega-3 masnim kiselinama te kvalitetno meso, ali u umjerenim količinama.

Proljetni umor počet će popuštati s povećavanjem dnevne svjetlosti. Treba samo “preživjeti pubertet” najljepšeg godišnjeg doba.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.