KOROV JEDAN ZLATA VRIJEDAN Od maslačka se rade zdrava kava i brojna jela, uvrstite ga u prehranu

Autor:

Pixabay

Maslačak ili divlji radič je jestivi korov koji obiluje vitaminima i mineralima, uključujući kalcij, magnezij, željezo i vitamine A, C, B, E i K. Listovi sadrže lutein, snažan antioksidans, a korijen je bogat inulinom, prebiotičkim vlaknima, zbog čega je odličan za dijabetičare. Maslačak raste tijekom cijele godine, a korijenje, lišće i cvjetovi mogu se koristiti u raznim slatkim i slanim receptima.

Zeleni listovi maslačka najčešće se kuhaju ili pripremaju na salatu. Zbog nazubljenih rubova na francuskom se zove “dent de lion”, što u prijevodu znači “lavlji zubi”. Sličan mu je i engleski naziv – dandelion.

 

Kada i kako brati maslačak?

Planirate li brati divlji maslačak, važno je obratiti pozornost na okolinu u kojoj raste, odnosno izbjegavati one uz cestu jer se na njima talože teški metali ili pako one koji su u dometu kućnih ljubimaca.

Maslačak raste tijekom cijele godine, no bitno ga je brati u pravo vrijeme, želite li savršen okus, budući da određeni dijelovi biljke postaju gorči nakon što maslačak počne cvjetati. Korijenje maslačka obično se bere u kasnu jesen i zimi, lišće u rano proljeće, a cvijeće ljeti.

 

Uberete li korijen maslačka usred ljeta i ispečete li ga, bit će jako drvenast, tvrd i gorak. To je zato što je biljka počela cvjetati i ne proizvodi inulin, što je čini slatkom.

Gorak je i sladak

Maslačak je iz obitelji suncokreta i srodnik je zelene salate, cikorije i endivije. Poput cikorije i endivije, rikole i kelja, njegovi su listovi gorki. Gorak okus maslačka djelomično dolazi od mliječnog soka koji pomaže biljci da se obrani od kukaca i drugih životinja. Budući da mlađi listovi sadrže manje gorkih spojeva, imaju blaži okus.

Okus korijena ubranog u pravo vrijeme podsjeća na mrkvu, a pečenjem postaje još slađi, poput karamele.

Cvjetovi maslačka imaju slatkast, medeni okus, a najbolji je način da ih stavite u kipuću vodu 10 minuta i napravite ukusan i ljekovit čaj od maslačka.

Dio je mediteranske kuhinje

Divlji radič popularan je sastojak mediteranske, osobito talijanske kuhinje. Stavlja se u juhe, slastice i salate, a od listova se radi i pesto. No nekako je ipak najbolji sirov na salatu, s maslinovim uljem, par kapi octa i tvrdo kuhanim jajetom.

Budući da su slatki, cvjetovi maslačka koriste se za proizvodnju vina, džemova i želea, a mogu se ispeći u tijestu ili pak ukiseliti.

Kava i čaj od korjena maslačka

Za korijenje, lagano i sporo pečenje ključno je za dobivanje karamelastog okusa, a od njega se mogu kuhati čaj i kava koji imaju brojne zdravstvene dobrobiti:

-snažni su dijuretik

-obnavljaju jetra

-pomažu regulirati šećer u krvi, prirodno ga snižavaju

-pomažu pri mršavljenju jer ubrzavaju metabolizam

– čuvaju zdravlje crijeva

Tzv. kava od korijena maslačka, baš kao i kava od cikorije,  ne sadrži kofein, no obiluje antioksidansima, okusom podsjeća na kavu, a ima isti učinak kao i čaj od korijena. Razlikuje se od njega u tome što se korijen za “kavu” od maslačka tostira ili prži.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura Monnett (@rose_under_cypresses)

Čaj od korijena maslačka napravit ćete tako da ćete dvije žličice osušenog, usitnjenog korijena kuhati u pola litre kipuće vode, desetak do 15 minuta.

Za razliku od listova koji su najslađi u rano proljeće, korijen je najhranjiviji (obiluje prebiotičkim inulinom) u jesen, kada maslačak ne cvjeta.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.