DIVLJE CIJENE ZA DIVLJE ŠPAROGE Sami ih naberite i uživajte u ovoj proljetnoj deliciji

Autor:

Pixabay

Sezona je divljih šparoga, ali i divljih iznosa koje na tržnicama diljem zemlje traže za njih. Vezica šparoga iz godine u godinu je sve skuplja pa tako ove sezone za manju vezicu (koja teži otprilike sto grama) treba izdvojiti između pet i osam eura, a za veću (200 grama) od deset pa čak do 15 eura.

Ako ste u prilici, umjesto na tržnicu uputite se u prirodu, rastu u krškim krajevima uz obalu i naberite sami sebi šparoge. Možete ih jesti svježe ili kratko blanširati i zalediti.

Nikud bez dozvole

No, prije, nego što krenete u branje šparoga, nabavite dozvolu za skupljanje nedrvnih šumskih proizvoda. U suprotnom, mogli biste proći čak i skuplje, nego na tržnici. Riječ je o besplatnoj dozvoli koju ćete zatražiti jednim klikom na stranici Hrvatskih šuma i dobiti je na email.

Sada kada ste kvalificirani za branje šparoga, više vas ništa ne sprječava da izgrebete ruke zavlačeći ih u grmlje ne biste li dohvatili kršku ljepoticu intenzivnog okusa i još jačeg učinka na zdravlje.

U nastavku vam otkrivamo za što je sve šparoga dobra, kada je riječ o zdravlju. Recepte nećemo pisati jer je najukusnija na najjednostavniji način – blanširana, u kombinaciji s tvrdo kuhanim jajima ili na kajganu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Mikačević (@bananna_ana)

 

Šparoga za detoks bubrega i urinarnog trakta

Priroda ima smisla za tajming pa nam šparoge servira u proljeće, u vrijeme kada je organizam zreo za čišćenje od svega onog što se u njemu nakupilo tijekom zime.

Samonikle ili divlje šparoge pravi su lijek za bubrege i mokraćni mjehur. Preveniraju nastanak infekcija urinarnog trakta. Sadrže glutation, snažan antioksidans koji pomaže tijelu izbaciti toksine te sudjeluje u obnavljanju stanica.
Šparoge pomažu i u razgradnji mokraćne kiseline koja, u visokim razinama, uzrokuje bubrežne i žučne kamence. Snažan su diuretik, što za posljedicu ima i snižavanje krvnog tlaka te otoka.

Čuvaju crijeva i potiču probavu

Studija objavljena 2018. koju prenosi Health.com, otkrila je da inulin, prebiotik u šparogama, pogoduje zdravlju crijeva. Inulin održava zdravu ravnotežu “dobrih” crijevnih bakterija ili probiotika, što smanjuje plinove i pomaže organizmu d lakše probavite hranu.

Pomažu kod mršavljenja

Šparoge obiluju vlaknima i hranjivim tvarima, a imaju jako malo kalorija i masnoća. Tijelo sporo probavlja vlakna, što znači da ćete dulje osjećati sitost. Osim toga, vlakna potiču probavu i pomažu u snižavanju kolesterola. Ako ste odlučili skinuti višak kilograma, uvrstite šparoge u svoju prehranu. U ovom slučaju upravo su s tvrdo kuhanim jajima koja su izvor bjelančevina, savršen dijetalni obrok za vas.

Mozak drže mladim

Poput lisnatog zelenog povrća i šparoge sadrže folate koji zajedno s vitaminom B12 smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja. Ako imate više od 50 godina, trebali biste voditi brigu o unosu vitamina B12 jer se sposobnost organizma da ga apsorbira smanjuje s godinama. Osim što čuva moždane stanice, vitamin B12 podiže nam raspoloženje što je bitno za ljude koji pate od depresije ili anksioznih poremećaja.

I to nisu sve dobrobiti šparoga. Ova ukusna proljetnica povećava plodnost i čuva zdravlje ploda jer obiluje folnom kiselinom, potiče rad jetre i žuči, ubija gljivice, čisti kožu i krv te čuva zdravlje srca.

U slučaju da vam samonikle šparoge nisu dostupne, bit će dobre i one iz uzgoja.

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.