Kako napraviti savršenu kajganu, baš onakvu kakvu volite

Autor:

amirali mirhashemian on Unsplash

Kajgana je jedan od ultimativnih obroka. Manje posla i od najlakšeg poširanja i od klasičnog jaja na oko. Ipak, kome kajgana nije ispala prepečena, baš onakva kakvu ne želite? Evo nekoliko savjeta i strategija za savršen obrok.

Razmislite o tavi koja se ne lijepi. Za svakoga tko se borio s jajima koja su se lijepila ili zagorjela na tavi, neprianjajuća posuda može biti spas. “Većina tava, čak i onih stvarno dobrih, zapravo je puna malih pukotina”, rekao je Joseph Provost, profesor kemije i biokemije na Sveučilištu San Diego, koautor knjige ‘Znanost kuhanja: Razumijevanje biologije i kemije iza hrane i kuhanja’. Objasnio je da kada se tava zagrije, metal se širi, što znači da jaja mogu ostati zarobljena u tim mikroskopskim pukotinama, gdje se zatim zalijepe i izgore. Premaz neprianjajuće tave daje glatku površinu i odvaja hranu od metala.

Koristite manju tavu. Jedan od najlakših načina da se zaštitite od prekuhavanja je korištenje manje tave. Veća površina znači da se jaja prebrzo osuše. Razmislite o smanjenju veličine tave, ovisno o tome koliko jaja kuhate, piše Washington Post.

Imad 786 on Unsplash

Soljenje. Dodavanjem malo više soli dovodi do značajnog poboljšanja okusa. Ali, postoji još jedan razlog zašto je soljenje važno za kajganu: ono zapravo može poboljšati teksturu. Kao što Harold McGee objašnjava u ‘Ključevima dobrog kuhanja’, zagrijavanje jaja uzrokuje da se proteini u žumanjcima i bjelanjcima lijepe zajedno ili koaguliraju. Što se više toga događa, to su jaja više suha i gumasta. Cilj je spriječiti te proteine ​​da istisnu vodu. Sol može pomoći u tome. U ‘Laboratoriju hrane’, autor kuharice i guru znanosti o hrani J. Kenji López-Alt objašnjava da sol služi kao neka vrsta pufera između proteina. Za najbolji učinak preporučuje soljenje jaja najmanje 15 minuta prije kuhanja kako bi se sol ravnomjerno otopila, iako pomaže i neposredno prije kuhanja. Također, u ‘Salt Fat Acid Heat’, Samin Nosrat predlaže “nekoliko tajnih kapi limunovog soka” u kajganu. Poput soli, kiselina utječe na način na koji se proteini povezuju, u ovom slučaju na brzinu i gustoću koagulacije.

Upravljajte toplinom. “Ključ većine dobrih jela s jajima je kontrola temperature”, piše McGee. Najveća opasnost kod kajgane je previsoka toplina koja dovodi do neprivlačnih tekstura. Ali, igranje s toplinom vam daje kontrolu nad stilom kajgane koju želite. Ako volite pahuljastu teksturu, potrebna vam je toplina za stvaranje pare i širenje jaja. U ‘Cook’s Illustrated’, Dan Souza otkrio je da je kombinacija visoke i niske topline pomogla u postizanju voluminoznih, ali još uvijek mekanih jaja – počnite na srednje visokoj temperaturi i spustite na nisku nakon što lopatica povuče kroz tavu.

Za gušća jaja radite na laganoj vatri. Korištenje lonca također pomaže u sprječavanju isparavanja vlage. Ili možete biti posebno nježni sa situacijom s dvostrukim kotlom, sa zdjelom postavljenom iznad lonca s kipućom vodom.

Sincerely Media on Unsplash

Koliko umutiti jaja. Jaja radije istucite vilicom, nego pjenjačom, samo dok se ne sjedine. Možete, unutar razumnih granica, postići da proteini rade u vašu korist. Stalno miješanje izbacit će sve džepove pare i dovesti do gušćih i glatkijih jaja. Ako više volite veliku, pahuljastu kajganu, nježno presavijajte jaja i miješajte kako biste postigli ravnomjerno kuhanje, ali činite to što je manje moguće.

Dodajte mast (ili ne). Masnoća je još jedan način poticanja vezivanja proteina. Ako ste uvijek automatski dodavali malo mlijeka u jaja bez razmišljanja, na dobrom ste tragu. Vrhnje je također dobar izbor. Ultimativni dodatak je maslac. “Dodatni tekući sastojci (vrhnje, mlijeko, temeljac, voda) razrjeđuju proteine ​​jaja i daju mekši rezultat, ali također osjetljiviji na prekuhavanje i curenje sokova”, kaže McGee. Zato nemojte pretjerivati.

Nemojte prekuhati. Maknite jaja s vatre neposredno prije nego što mislite da su gotova, kako bi preostala toplina odradila svoje. Nosrat preporučuje čak 30 sekundi prije: “Neka vaša hrabrost nosi vas i jaja do cilja.”

OZNAKE: jaja, kajgana

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.