DIVLJA BOROVNICA – moćna saveznica zdravlja, čuva ga od glave do pete

Autor:

Pixabay

Divlja borovnica slovi za jednu od najzdravijih biljaka koje rastu na ovoj našoj planeti i svi koji o njoj govore, govore u superlativima. Od kultivirane borovnice, koja je također sjajan izbor, ukoliko vam divlja nije pri ruci, divlja borovnica je puno bogatija antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Jedan od razloga je okoliš u kojem raste – šume ili planinska područja. Divlje borovnice moraju se zaštititi od sila prirode kako bi preživjele, zbog čega razvijaju veći sadržaj antocijana od kultiviranih rođakinja.

Tamnoplava boja zdravlja

Divlje borovnice su izuzetno bogate antioksidansima, posebno antocijaninima, koji su ključni u borbi protiv oksidativnog stresa. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima te pružaju brojne zdravstvene dobrobiti, uključujući smanjenje rizika od bolesti srca, neurodegenerativnih bolesti i raka. Antocijanini, koji su zaslužni i za plavu boju borovnica, imaju protuupalna svojstva, što je ključno za prevenciju raznih kroničnih bolesti i očuvanje općeg zdravlja.

Divlja borovnica za mozak i krvne žile

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da svakodnevna konzumacija divljih borovnica poboljšava pamćenje i operativnost te snižava krvni tlak kod zdravih starijih osoba. Kliničko ispitivanje BluFlow, koje je trajalo 12 tjedana, a vodili su ga dr. Ana Rodriguez-Mateos, izvanredna profesorica nutricionizma na Odsjeku za prehrambene znanosti King’s Collegea u Londonu i profesorica Claire Williams, voditeljica Odsjeka za neuroznanost na Fakultetu za psihologiju na Sveučilištu Reading, potvrdilo je kognitivne i kardiovaskularne dobrobiti svakodnevne konzumacije divljih borovnica kod zdravih starijih osoba.

 

“Što se tiče vaskularne funkcije, naši rezultati potvrđuju ono što smo prije otkrili kod mlađih ispitanika – da konzumacija divljih borovnica poboljšava stanje krvnih žila i cirkulaciju te snižava krvni tlak. Mislimo da je za to zaslužan plavi pigment u borovnicama, antocijanin. Ovo je istraživanje također dokumentiralo povećanje nekih korisnih bakterija u crijevima koje je, čini se, potaknuto konzumacijom divljih borovnica, iako su u ovom slučaju potrebna veća istraživanja”, objašnjava dr. Rodriguez-Mateos za American Journal of Clinical Nutrition.

“Vidjeli smo poboljšanja kod zdravih starijih osoba koje su konzumirale liofilizirani prah divljih borovnica, svakodnevno, tijekom 12 tjedana”, rekla je profesor Williams. “Skupina koja je uzimala prah divlje borovnice pokazala je znakove boljeg pamćenja i veće mentalne fleksibilnosti pri dovršavanju kognitivnih zadataka. To je u skladu s onim što već znamo o zdravstvenim dobrobitima hrane bogate antocijanima. To ukazuje na važnu ulogu polifenola za zdravo starenje”, zaključila je.

Divlja borovnica za detoks i dobar vid

Divlje borovnice imaju relativno nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuju nagli skok razine šećera u krvi nakon konzumacije. To ih čini zdravom namirnicom za dijabetičare.

Sadrže visoke razine vitamina C i K, vlakna te minerale poput mangana i bakra, koji su važni za opće zdravlje.
Već spomenuti antocijanini, prisutni u divljim borovnicama, čuvaju i zdravlje očiju – štite od oštećenja mrežnice te smanjenjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte.

Uz sve navedeno, divlja borovnica ima još jednu važnu funkciju – snažan je čistač organizma – blagotvorno djeluje na jetra i čisti tijelo od teških metala.

Divlje borovnice imaju bogatiji okus i intenzivniju aromu u usporedbi s kultiviranim sortama, zbog prirodnog procesa sazrijevanja. Osim što će biti gozba za okusne pupoljke, divlja borovnica puno će učiniti za vaše zdravlje.

Najbolje je jesti je svježu, tek ubranu, no ukoliko vam takva nije dostupna, bit će dobra i smrznuta. Svakodnevno pojedite barem šaku divljih borovnica, dodajte je u smoothieje i uživajte u okusu ovog blaga iz prirode.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.