Ljubičasta coleslaw salata: Podjednako oduševljava zaklete mesoljupce kao i vegetarijance

Svatko tko je ikad putovao Amerikom, ili barem bio u tipičnom američkom burger baru, nije mogao ne primijetiti njihovu coleslaw salatu koja je ondje neizostavan prilog uz meso, kako u  fast foodovima, tako i u boljim restoranima.   

Običan coleslaw sastoji se od ribanog kupusa, mrkve, majoneze, meda i jabučnog octa. Ako postoji ljubičasti kupus, zašto coleslaw salata ne bi bila ljubičasta?

U ovom receptu ispoštovali smo tradiciju i zadržali sve komponente američkog coleslawa, ali smo ga nekim detaljima ipak učinili lakšim, zanimljivijim i više mediteranskim.

Običan zeleni kupus zamijenili smo onim ljubičastim.

Slatku komponentu meda iz originalnog recepta dobili smo upotrebom pašman librea, aceta od smokve OPG-a Matulić.

Umjesto majoneze stavili smo grčki jogurt s maslinovim uljem i senfom. Jabučni ocat zamijenio je limunov sok.

Mrkvu smo izostavili, ali smo ubacili aromatičnu krušku, koja je jelu dala dozu profinjenosti.

Svježi timijan zaslužan je za dodatni dašak Mediterana.

Okus ove salate iznimno je svjež, pa savršeno paše uz sva mesna jela, ali je i dovoljno kompleksna da je možete poslužiti vegetarijancima kao samostalni obrok.

Donosimo Vam recept OPG-a Matulić s otoka Pašmana:

Što vam je potrebno za ljubičastu coleslaw salatu?

  • ½ glavice ljubičastog kupusa
  • ½ kruške
  • 200 g grčkog jogurta
  • žličica maslinova ulja
  • sok 1 limuna
  • ½ žličice senfa
  • žličica pašman librea
  • sol
  • papar
  • timijan

Kako ćete je pripremiti?

  1. Ljubičasti kupus naribajte na krupnom ribežu.
  2. Krušku narežite na tanke štapiće.
  3. U zdjelicu stavite grčki jogurt, pašman libre, senf, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar te sve dobro promiješajte vilicom dok ne dobijete glatki dressing.
  4. U zdjeli za salatu pomiješajte kupus i krušku, dodajte dressing te sve dobro promiješajte.
  5. Po vrhu pospite malo svježeg timijana.

Dobar tek!

Komentiraj