ZNANSTVENO DOKAZANO Fizička aktivnost značajno ublažava depresiju i liječnici bi je trebali sugerirati pacijentima

Autor:

Pixabay

Hodanje, trčanje, joga, ples ili vježbe snage, najučinkovitiji su načini za ublažavanje depresije, pokazala je studija nedavno provedena u Australiji i objavljena u znanstvenom časopisu BMJ.

Ove se aktivnosti, kažu znanstvenici, mogu prakticirati same ili u kombinaciji s lijekovima i psihoterapijom, a što je intenzitet aktivnosti veći, to je ona učinkovitija.

U australskom istraživanju analizirani su rezultati 218 ranijih studija koje su uspoređivale tjelovježbu s drugim tretmanima liječenja depresije. Ukupno je u njoj sudjelovalo više od 14.100 ispitanika.

Pokazalo se da je vježbanje u kombinaciji s antidepresivima ili psihoterapijom, vrlo učinkovito.

Iako su hodanje i/ili trčanje bili jednako učinkoviti kod oba spola, zanimljivo je da su ženama više pomogle vježbe snage, a muškarcima joga. Također, joga je bila učinkovitija kod starijih ljudi, dok je trening snage bio bolji za mlađe.

Naša otkrića podržavaju uključivanje tjelovježbe u smjernice za kliničku praksu za depresiju, posebice vježbe jačeg intenziteta”, rekli su autori studije u priopćenju za spomenuti znanstveni časopis.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite sada mogu uz psihoterapiju ili antidepresive preporučiti i tjelovježbu kao metodu liječenja odraslim osobama s blagom ili umjerenom depresijom”, izjavio je jedan od njih, Juan Ángel Bellón sa Sveučilišta u Malagi u Španjolskoj.

No, dodao je i kako redovita tjelovježba može biti izazov za ljude s depresijom te da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se definirali programi tjelesne aktivnosti za depresivni pacijente.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta pati od depresije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.