Znanstvenici otkrili poveznicu između tjelesne temperature i depresije

Autor:

Pixabay

Znanstvenici predvođeni timom sa Sveučilišta California San Francisco (UCSF) objavili su nedavno studiju u kojoj su došli do saznanja da su tjelesna temperatura i depresija povezane

Analizirajući podatke 20.880 ispitanika, koje su prikupili tijekom sedam mjeseci, otkrili su da osobe s dijagnozom depresije u prosijeku imaju višu temperaturu tijela, od ostalih. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Scientific Reports.

Bez obzira na opsežnost – u njoj su sudjelovali ispitanici iz 106 zemalja, saznanja do kojih su znanstvenici došli nisu dovoljna da bi se tvrdilo kako viša tjelesna temperatura vodi u depresiju ili pak da depresija uzrokuje zagrijavanje tijela.

FELJTON: Depresija na Facebooku i razvodi na Twitteru

No, otkrila su poveznicu između ovog psihičkog stanja i temperature tijela. Moguće je, stoji u studiji, da je depresija povezana s metaboličkim procesima koji generiraju dodatnu toplinu ili s biološkim funkcijama hlađenja koje ne funkcioniraju ispravno. Možda, pak, postoji zajednički uzrok, poput stresa ili upale koji podiže tjelesnu temperaturu i uzrokuje simptome depresije.

Možda ćemo na temelju tjelesne temperature osoba koje pate od depresije, moći određivati tretmane koji će im pomoći”, izjavio je za Science Alert voditeljica studije, psihijatrica Ashley Mason.

Procjenjuje se da pet posto ljudi diljem svijeta živi s depresijom pa je bitno da se ona što dublje razumije, a potom i učinkovito liječi. Što prije, to bolje. Svako novo znanstveno saznanje znači korak bliže cilju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.