Povremeni obilniji obrok ne utječe odmah negativno na metabolizam

Unsplash/amirali mirhashemian

Povremeni pretjerani unos hrane ne utječe odmah negativno na metaboličke procese u organizmu zdravih osoba, no osim pospanosti i letargičnosti nakon obroka, postoje rizici, piše portal vitamini.hr.

Novo istraživanje se usredotočilo na zdravlje i ponašanje grupe muškaraca, u dobi od 22 do 37 godina, koji su konzumirali gotovo dvostruko više pizze od uobičajene granice unosa hrane.

Rezultati kemijskih analiza krvi su pokazali da organizam zapravo dobro podnosi povremeni veći unos prekomjerne količine kalorija. U studiji je prosječni unos kalorija u ispitivanju maksimalnog mogućeg unosa hrane iznosio preko 3000 kcal. To je znatno više od standardnih i preporučenih smjernica za odrasle osobe u jednom danu.

Razina glukoze u krvi grupe ispitanika nije bila veća, nego nakon uobičajenog obroka. Količina inzulina u krvi bila je 50% veća od normalne. Vrijednosti lipida u krvi bile su nešto veće, unatoč tome što su ispitanici unosili dvostruko više masti.

Četiri sata nakon maksimalnog unosa pizze, ispitanici su se osjećali pospano i letargično te nisu željeli konzumirati ništa drugo, što je dobra reakcija.

Mnoge osobe često konzumiraju pizzu ili su sposobne unijeti dvostruko više hrane, nego što je potrebno, kako bi osjećali sitost. Ljudski organizam dobro podnosi pretjerani unos nutrijenata jednim obilnim obrokom. Ispitanici su bez većih negativnih promjena u analizi krvi pohranjivali ​​nutrijente, koje su unijeli konzumacijom pizze.

Znanstvenici su zaključili da, ako je osoba zdrava, povremeni pretjerani unos hrane nema neposrednih negativnih posljedica, no upozorava se kako to znatno povisuje rizik navike dugotrajnog prejedanja i postupnog pojavljivanja prekomjerene debljine.

Komentiraj