SAD poziva Kinu da poduzme korake protiv Sjeverne Koreje

EPA/JASON SZENES

Sjedinjene Države kane “izvršiti pritisak” na Kinu kako bi “djelovala” protiv sjevernokorejske utrke u naoružavanju, rekla je u nedjelju američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley nekoliko dana prije posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

“Jedina zemlja koja može zaustaviti Sjevernu Koreju je Kina i oni to znaju (…) Moraju djelovati i mi ćemo i ubuduće pritiskati Kinu kako bi djelovala”, istaknula je Nikki Haley u intervjuu objavljenom u nedjelju na mreži ABC.

Kineski predsjednik Xi Jinping treba u četvrtak i u petak posjetiti Floridu, gdje će se sastati s Donaldom Trumpom u njegovoj privatnoj rezidenciji Mar-a-Lago.

Ovo će biti prvi susret dvojice čelnika dok traje nuklearna kriza sa Sjevernom Korejom.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u četvrtak na Twitteru da će to biti “težak susret” zbog trgovinskog spora između dviju velesila.

No “najvažniji dio razgovora bit će kako riješiti pitanje neširenja nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje”, ocijenila je Haley, dajući do znanja da će susret dvojice čelnika u četiri oka u vezi sa Sjevernom Korejom biti napet.

Peking je već najavio prekid uvoza sjevernokorejskog ugljena sukladno UN-ovim sankcijama koje trebaju nagnati tu zemlju da odustane od nuklearnog i balističkog programa.

Nikki Haley je ocijenila da ta mjera nije dovoljna.

“Znamo da (ugljen) dolazi drugim putevima. Želimo vidjeti odlučno djelovanje Kine u osudi Sjeverne Koreje, a ne samo riječi”, rekla je.

Komentiraj