Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje u četvrtak raspravom o poslovanju Fonda branitelja iz Domovinskog rata za 2014. godinu koji je te godine raspolagao imovinom vrijednom gotovo 878 milijuna kuna, no s konstantnim trendom smanjivanja kapitala unatrag nekoliko godina.

Ukupna dobit Fonda u 2014. iznosila je 37 milijuna kuna, odnosno deset milijuna kuna manje nego godinu prije, pokazuje Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2014.,  koje je podnio Upravni odbor Fonda.

Upravni je odbor Fonda je, kao i prethodnih godina, trećinu dobiti Fonda namijenio za razvojne, socijalne i humanitarne mjere poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, pa je oko 32, 4 milijuna kuna uplaćeno Fondu za stipendiranje, a pet milijuna Zakladi hrvatskih branitelja. Iz tih je sredstava isplaćeno 7078 stipendija te odobreno 2103 financijske pomoći braniteljima, navodi se u izvješću.

Izvješće je prethodno prihvatio saborski Odbor za ratne veterane, na kojemu je tijekom rasprave upozoreno na konstantan trend smanjivanja kapitala u Fondu unatrag nekoliko godina. Zaključeno je i da se pod hitno moraju osigurati sredstva za dodjelu udjela braniteljima koji ih dosad nisu dobili.  Riječ je o 3-4 tisuće ljudi, odnosno o iznosu od otprilike 10 milijuna kuna. Upozoreno je i na potrebu promjene investicijske politike Fonda te ocijenjeno da je s dosadašnjim načinom rada Fond osuđen na propast, a samim time i Fond za stipendiranje branitelja i Zaklada hrvatskih branitelja koji se financiraju iz dobiti Fonda.

Komentiraj