SABOR ‘Po kojem ključu novac za zimsko održavanje cesta?’

HINA / ml

Hrvatski sabor u četvrtak je raspravio izmjene Zakona o cestama, koje bi trebale rasteretiti proračune općina i gradova s brdsko-planinskih područja za redovno zimsko održavanja cesta, a dio zastupnika izrazio je bojazan da bi se, bez jasnih kriterija, planiranih 20 milijuna kuna moglo dijeliti po političkom ključu.

Sredstva su osigurana u financijskom planu Hrvatskih cesta u iznosu od 20 milijuna kuna, potvrdio je državni tajnik u Ministarstvu mora Tomislav Mihotić.

Kako ćete dijeliti novce, vjerojatno po stranačkoj pripadnosti, uzvratio mu je Siniša Hajdaš Dončič (SDP), ističući da zakon ne propisuje kriterije za pokriće dijela troškova zimske službe.

I Miro Bulj (Most) pita po kojim će se kriterijima dodjeljivati 20 milijuna kuna, s obzirom na “nepravednu indeksaciju” brdsko-planinskih područja. Dodjeljivati ih kao do sada, po stranačkom ključu, nije dobro, kaže Bulj i od mjerodavnih traži da do drugog čitanja zakona izrade jasan pravilnik.

Buljeve tvrdnje odbacuje Petar Škorić (HDZ), koji tumači da postoje jasne procedure kako se provodi redovno održavanje cesta. Zamagljujete javnost, koristite se riječima populizma, predbacio je Škorić Mostovu zastupniku.

Državni tajnik Mihotić: Novac neće ići po stranačkom ključu

Novac se neće dijeliti po stranačkoj pripadnosti, kriteriji će se urediti pravilnikom koji će se iskomunicirati sa zainteresiranim lokalnim jedinicama, obećao je Mihotić

Zastupnici su pozdravili prijedlog da vozila hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe i sl.) ne plaćaju cestarinu za korištenje autocesta i objekata s naplatom.

Moj je prijedlog da isto predvidite za korištenje trajekata, odnosno za prijevoz s otoka na kopno i obratno, rekao je Arsen Bauk (SDP).

Predložene izmjene predviđaju ograničiti proračunska sredstva za financiranje građenja i održavanja javnih cesta i željezničke infrastrukture od naplaćene trošarine na energente. Dok svi to pozdravljaju, Tomislav Žagar (Most) pita se je li to dobra poruka, a Škorić (HDZ) ima konkretan prijedlog – traži da se od 80 lipa određenih za Hrvatske ceste zadrži 70 lipa, a da se za županijske uprave za ceste dobije 10 lipa po litri goriva. Tako se, u biti, izdvajalo do 2013. kad je to naprasno prekinula Vlada Zorana Milanovića, rekao je Škorić, precizirajući da se radi o ukupnom godišnjem iznosu od 236 milijuna kuna.

Gordan Maras (SDP) uzvraća protuprijedlogom. Neka 10 lipa ostane Hrvatskim autocestama, a neka van sezone bude duplo jeftinija cestarina hrvatskim građanima, neka se stimulira ljude da koriste autoceste, rekao je SDP-ov zastupnik.

Komentiraj