Amnesty International, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, može se vratiti u svoj ured u Moskvi iz kojega je deložirana ovoga tjedna, rekao je u četvrtak savjetnik Kremlja za ljudska prava nakon što je o tom pitanju razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Amnesty International (AI) glasan je kritičar ruske kampanje bombardiranja u Siriji i izjavila je da vjeruje kako je deložacija dio obračuna ruskih vlasti sa civilnim udrugama.

Aleksander Artemjev, član organizacije, rekao je u srijedu kako su gradski službenici zapečatili ulaz u ured organizacije, te da su  promijenjene brave i isključena struja.

Kod ureda je ostavljena službena poruka u kojoj piše da je zgrada gradsko vlasništvo i da nitko ne smije ući u nju bez pratnje službenih osoba.

Vlasti grada Moskve, od kojih AI iznajmljuje prostor, su rekle da organizacija nije platila najam, dok AI tvrdi da je plaćen.

Mihail Fedotov, čelnik ruskog Vijeća za ljudska prava koje je formalno pod Kremljom, agenciji Reuters je rekao da se sastao s Putinom i razgovarao o tom pitanju.

“Zakup je u potpunosti obnovljen. Oni će se moći vratiti u ured u najbližoj budućnosti”, rekao je Fedotov.

Ubrzo nakon sastanka Fedotova i Putina je John Dalhuisen, direktor Amnesty Internationala za Europu, agenciji Reuters rekao da je organizaciju kontaktirao Vladimir Jefimov, voditelj odjela za gradsku imovinu, i rekao da je došlo do zabune.

Po Dalhuisenu, Jeftimov je AI pozvao na sastanak u ponedjeljak. “Rekao bih da je ovo obećavajuće i nadamo se da ćemo na sastanku riješiti ovo pitanje”, rekao je Dalhuisen.

Amnesty International, organizacija osnovana u Londonu, često kritizira ruske vlasti zbog kršenja ljudskih prava, Udruge koje se bore za ljudska prava, koja primaju sredstva iz inozemstva, te su kritična prema Moskvi, zadnjih su godina pod pritiskom ruskih vlasti, a neke su proglašene “stranim agentima”.

Komentiraj