Romić: EK odobrio RH status zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože

Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Davor Romić izvijestio je u četvrtak o odluci Europske komisije kojom je Hrvatska prva u EU dobila status zemlje koja je cijepila goveda protiv bolesti kvrgave kože i da je slobodna od te bolesti, što omogućava slobodan promet mesa i mlijeka unutar EU, dok je promet živim životinjama vremenski ograničen na 28 dana nakon cijepljenja.

“Odluka je jučer izglasana u Europskoj komisiji, a Hrvatska je pohvaljena s obzirom na procese koje je provela”, istaknuo je Romić u izjavi novinarima u Ministarstvu poljoprivrede.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u tom procesu, prije svega znanstvenim institucijama koje su pomagale – Veterinarskom institutu, Veterinarskom i Agronomskom fakultetu, ali i proizvođačima tj. tovljačima goveda, mljekarskim udrugama, klaoničarima, “koji su i sudjelovali na sastancima i imali strpljenja da se ova odluka ispregovara s Europskom komisijom”.

“Sloboda i brzina odlučivanja u Europskoj komisiji nas je na neki način iznenadila, a odluka je donesena na dobrobit hrvatskih proizvođača, tovljača i mljekara”, zaključio je Romić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislav Kiš je naglasio da ta odluka Hrvatskoj ujedno omogućava da odmah krene i u nastavak cijepljenja.

“Od ponedjeljka se kreće u cijepljenje preostalih 11 županija i do sredine listopada bit će procijepljena cijela populacija goveda u Hrvatskoj. Rok se malo pomaknuo jer smo željeli pokušati ne izgubiti niti jedan dan mogućnosti izvoza i to smo u potpunosti uspjeli”, ističe Kiš.

Ponovio je da odluka EK znači da za Hrvatsku više nema nikakvih ograničenja u prometu svježeg mlijeka i mesa unutar zemlje i prema drugim članicama EU, odnosno da više nema razlike između cijepljenih i necijepljenih goveda. Pritom je posebno naglasio kako nije riječ o zoonozi, odnosno da je za potrošače svejedno je li meso ili mlijeko od cijepljenih ili necijepljenih goveda.

Kiš je kazao i kako vrlo mali dio cijepljenih životinja ima nuspojave od cjepiva, njih 0,2 do 0,5 posto. Jedna od njih je manja proizvodnja mlijeka, naveo je i dodao da nije siguran da će država za to nadoknađivati štetu. No, istaknuo je “u slučaju jačih kliničkih simptoma ili čak uginuća goveda, država će sigurno tu štetu u potpunosti nadomjestiti. Već u početku je za to predviđeno 17 milijuna kuna”.

Prema toj odluci, karenca (vrijeme koje mora proteći od cijepljenja) za mlijeko iznosi 0 dana, za meso 7 dana, a 28 dana je razdoblje za puno stjecanje imuniteta, nakon kojih je moguć i izvoz živih goveda, rekao je Kiš. Pojasnio je kako se radi novom virusu, živoj vakcini te da je ovo prvi dodir naših goveda s njim pa je stoga Komisija ponešto i oklijevala.

“Iz sigurnosnih razloga je zato uzeto tih 28 dana, nakon kojih se sigurno može smatrati da virus više nije prisutan u krvi. Europa štiti sebe, ali i maksimalno želi omogućiti zemljama, za sada samo nama, da možemo trgovati svojim proizvodima”, naglasio je Kiš.

Dodao je i da je odluka donesena praktički na inicijativu Hrvatske, a poduprle su je i ostale zemljama u regiji. “Europska komisija je pokazala puno razumjevanje (…) i odluka je izglasana ovaj tjedan u zaista najkraćem mogućem roku, praktički jednoglasno”, izjavio je.

Rekao je i da je, prema raspoloživim podacima, Srbija svoju populaciju goveda u potpunosti cijepila, a u Crnoj Gori je cijepljeno više od 90 posto populacije, dok podaci za Bosnu i Hercegovinu nisu poznati. Virus je još 10. kolovoza bio zabilježen na granicama s BiH, ali do danas nema potvrđenog slučaja oboljenja.

“No, slijedećeg tjedna na sjednici Svjetske orgranizacije za zaštitu zdravlja životinja imat ćemo direktnu komunikaciju sa svim zemaljama u regiji, pa ćemo znati više detalja”, zaključio je Kiš.

Bolest kvrgave kože kod goveda stigla je u Europu iz Afrike oko 2013. preko Turske, a prošle godine su zabilježeni slučajevi u Grčkoj i Bugarskoj, koje su nakon toga cijepile životinje.

Bolest prenose komarci, krpelji i muhe, a napreduje brzo – 5-10 km na dan te se nakon pojave slučajeva u Srbiji, koja je osigurala cjepivo za milijun grla goveda, očekivalo da bi mogla stići i u Hrvatsku, zbog čega je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede odlučilo krenuti s preventivnim cijepljenjem, i to kao prva zemlja koja se odlučila na preventivno cijepljenje.

Akcija cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože započela je 8. kolovoza ove godine i u cijelosti je financirana iz državnog proračuna.

Komentiraj