RIM Posteri koji kritiziraju Papu

Sanjin Strukic/PIXSELL

Ranije ovoga mjeseca, u Rimu su se pojavili posteri koji kritiziraju Papu. Lažne vijesti koje mu se izruguju poslane su gradskim kardinalima. Dopisnik kanala CNN iz Vatikana, Christopher Lamb, izložio je moguće razloge nedavnih pokušaja prikazivanja pape Franje u lošem svjetlu.

U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove njegovog članka.

“Šokirao sam se kada sam iz tramvaja ugledao postere s papom Franjom. Imao je strog izraz lica, a ispod njegove slike pisali su prigovori zbog njegova upravljanja Crkvom.

Navodno je uklanjao svećenike s dužnosti, ignorirao kardinale i ukinuo staru katoličku grupu “Malteški vitezovi”. Obično se u Rimu Papa prikazuje pozitivno, a papinstvo je slično monarhiji, pa su sporni plakati ubrzo prebojani i proglašeni ilegalnima.

Otprilike su u isto vrijeme rimski kardinali pronašli u e-sandučićima lažnu naslovnicu vatikanskih novina “L’Osservatore Romano” s pitanjima konzervativnih kardinala na koja Papa odgovara na latinskom: “Da i ne!”

Dok je papa Franjo vrlo popularan među običnim katolicima, zbog svojeg je ekscentričnog ponašanja naišao na otpor tradicionalnijih struja, i to ponajviše zbog – seksa. Papa Franjo, na primjer, želi pričestiti razvedene koji su se ponovno oženili, a njegovi protivnici tvrde da time potkopava tradiciju Katoličke Crkve staru više od 2000 godina – jer su, po njima, takve zajednice preljubničke.

Jedan od njih je kardinal Raymond Burke, koji poprilično drži do pravila, ceremonija i običaja. Papi Franji, s druge strane, kao da je bilo neugodno što su ljudi uopće morali kleknuti pred njim u znak poštovanja.

U Rimu se priča da je postere napravila desno orijentirana grupa koja se protivi Papinim apelima da se Europa više otvori prema useljenicima. Još jednom se čini da je kardinal Burke na suprotnoj strani jer se nedavno sastao s vođom talijanske desne političke stranke Sjeverne lige, koja je protiv useljenika. Ali nema dokaza da se on nalazi iza zbivanja u gradu. Papini potezi ne odgovaraju velikom broju konzervativaca. Njegovo preseljenje u kuću za goste, nošenje vlastite aktovke i vožnja u Fordu Focusu mnogima izgledaju “neprimjerenima za papu” te mu zamjeraju što konzervativce smatra “ukočenima”.

Papa zasad na njih ne obraća toliku pozornost, a za rješavanje problema obraća se sv. Josipu, stolaru. Priznaje da mu je zahtjevno što, nakon što je dopro do šire javnosti, mora pripaziti na udaljavanje onih koji su već blizu – jer su se već pojavili rascjepi između biskupa i svećenika.

Moguće je stoga da će ga u budućnosti čekati još sličnih napada”, zaključuje Lamb.

Komentiraj