RIJEČKE LJETNE NOĆI ‘Zajc Stand Up’ u Arheološkom parku Principij

HINA/ HNK Ivana pl. Zajca / ik

Predstava „Zajc Stand Up“ redatelja Borka Perića pretpremijerno će na Riječkim ljetnim noćima biti prikazana 13. srpnja u riječkom Arheološkom parku Principij, a premijera će biti 14. srpnja, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Riječ je o autorskom projektu Borka Perića i glumaca riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca. Anastazije Balaž, Jasmina Mekića i Deana Krivačića, skladatelj je Mario Knezović, a  predstava ‘Zajc Stand Up’ bit će također izvedena 15. srpnja.

Intendant riječkog HNK Marin Blažević ustvrdio je kako je stand up danas jedna od najpopularnijih formi te da su stoga i u riječkom kazalištu odlučili napraviti takvu predstavu.

Kako je navela ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić, riječ je o krajnjoj glumačkoj izloženosti koja neprestano balansira na finoj granici fikcije i fakcije, a  glumci se poigravaju s vlastitim biografijama i promatraju sebe kao likove, propituju vlastite predrasude, kao i kontekst unutar kojih one nastaju.

Borko Perić, inače član ansambla zagrebačkog Satiričkog kazališta “Kerempuh”,  ocijenio je da se u svakom glumcu skriva i redatelj, kojeg ponekad treba „osloboditi“, naglašavajući da je s troje izvrsnih glumaca bilo inspirativno i fantastično raditi.  Dodao je da ustvari nije riječ o režiji, jer da stand up „ne podnosi“ režiju, da se stvara u kontaktu s publikom.

Anastazija Balaž kazala je da su tekstovi za predstavu nastajali na osnovi ideja glumaca, njihovih i tuđih životnih iskustava i kao autorska kreacija te da ih je redatelj usmjeravao kako sve to uobličiti kao stand up.

Komentiraj