Riblje ulje može ublažiti bol povezanu s osteoartritisom

Unsplash/Anna Auza

Uzimanje ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani može pomoći smanjiti bol povezanu s osteoartritisom u starijih osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću, piše portal vitamini.hr.

Znanstvenici su u istraživanje uključili 152 ispitanika u dobi između 50 i 80 godina. Ispitanici su raspoređeni u četiri skupine: prva skupina uzimala je placebo, druga skupina riblje ulje, treća skupina kurkumin, a četvrta skupina kombinaciju ribljeg ulja i kurkumina tijekom 16 tjedana. Rezultati su pokazali kako je u ispitanika koji su uzimali riblje ulje uočeno značajno smanjenje bolova i opterećenja specifičnih za osteoartritis.

“Poboljšanje vazodilatacije ovisne o endotelu nakon uzimanja ribljeg ulja moglo bi rezultirati poboljšanjem prokrvljenosti hipoksičnih tkiva, obnavljajući opskrbu kisikom i hranjivim tvarima u zahvaćenim zglobovima, smanjujući time ishemijsku bol”, naveli su znanstvenici u zaključku istraživanja.

Konzumacija kurkumina u obliku dodatka prehrani, samostalno ili u kombinaciji s ribljim uljem, nije pokazala učinak na parametre boli. Autori studije zaključuju kako je potrebno provesti daljnje studije u svrhu procjene blagodati uzimanja ribljeg ulja, samostalno ili kao dodatak farmakoterapiji.

Komentiraj