RAVNOPRAVNOST SPOLOVA: Po prvi put i sutkinja na terenima Prve HNL

Marko Jurinec/PIXSELL

Sanja Rođak Karšić u srijedu je postala prva pomoćna sutkinja koja je dijelila pravdu na utakmici osmine finala Hrvatskog kupa, a u subotu će ući u zapisnike kao prva sutkinja na jednoj utakmici MAXtv Prve lige, objavio je u četvrtak Hrvatski nogometni savez na svom internetskom portalu.

Ona je nominirana za drugu pomoćnicu u sudačkoj postavi Marić, Premužaj, Rođak Karšić i Pajač na utakmici 15. kola Prve HNL Lokomotiva – Osijek, koja će biti odigrana 31. listopada na stadionu u Kranjčevićevoj.
Sanja Rođak Karšić suđenjem se počela baviti sasvim slučajno, slijedeći oca po nogometnim terenima. Nogomet joj se uvukao pod kožu, a budući da nije imala prilike igrati, otac joj je predložio sudačke vode.
“U početku je to bila čista znatiželja, koja je kasnije prerasla u ljubav i posao”, kaže Rođak Karšić.
Ispit za suca pripravnika položila je 2001. godine, a uslijedile su promocije u regionalnog suca (2003.), saveznog suca (2005.) te suca s oznakom Fife (2009.). Na listu Druge hrvatske nogometne lige uvrštena je 2013. godine, kao druga žena s takvim statusom, nakon Blaženke Logarušić. Sljedeće je godine zajedno s Ladom Rojc pozvana na SP za žene do 17 godina pa su po prvi put u povijesti dvije Hrvatice zajedno sudile na tako velikom natjecanju, a kruna su bile utakmice otvaranja i polufinala. To je otvorilo vrata prema najvećem i najjačem ženskom natjecanju, Svjetskom prvenstvu seniorki u Kanadi.
Sada joj je pripala čast suditi Prvu hrvatsku nogometnu ligu kao prva sutkinja u povijesti.
“Jako sam ponosna i sretna zbog iskazanog povjerenja svih tih divnih ljudi koji vjeruju u mene. Isto tako želim opravdati to povjerenje. Čitav ovaj put je dug i zahtjevan, no uz trud, rad, volju, predanost i puno podrške sve je lakše. Da me netko pitao prije desetak godina, s osmijehom bih rekla da mi je to želja, ali sada mogu ponosno reći da želje mogu postati stvarnost”, zaključila je 31-godišnja sutkinja.

Komentiraj