Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin u nedjelju je za Novi list komentirao izjavu Milijana Brkića, koji je rekao da u Hrvatskoj mogu odlučivati samo Hrvati, zbog čega je Radin zaprijetio da će uskratiti podršku Vladi ukoliko se HDZ ne distancira od tih izjava.

Radin je rekao da je ta izjava Milijana Brkića protivna Ustavu i zakonima kojima se štite prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i inkluzivnom programu sadašnje Vlade. “Izjava je diskriminatorna i šovinistička i stoga sam rekao da povlačim glas podrške Vladi i sada čekam njihovu reakciju”, rekao je Radin.

“Nedistanciranje od izjave kojom je rečeno da su nacionalne manjine u Hrvatskoj samo ukras koji mora šutjeti, a ne odlučivati kao ostali građani, mene stavlja izvan konteksta podrške Vladi. Distanciranje mora biti jasno, način na koji bi to bilo, rekao sam, ostavljam premijeru, a to što je Plenković prekjučer govorio mogu smatrati početkom potrebnog distanciranja. Iako, reći da nacionalne manjine imaju sva ustavna prava je nešto samo po sebi razumljivo”, objasnio je Radin.

Upitan je li zadovoljan radom Plenkovićeve Vlade, Radin kaže da vjeruje da ni sam Plenković nije zadovoljan radom Vlade. “Nije ni premijer zadovoljan, takva su vremena. Ne želim biti demagog, ali mogli bismo se naći u stravično lošoj situaciji. Ne bježim od izbora, ali postoje indicije da bi moglo doći do izbora. Premda bi naročito oporba htjela da izbora ne bude, presretni su bili kad Vladi nije izglasano nepovjerenje”, rekao je.

Radin dodaje kako će nakon lokalnih izbora biti jasno hoće li doći do pregrupiranja u Saboru. “Ako pregrupiranja ne bude, može se reći da bi aktualna većina bila rizična i da bi novi izbori bili izvjesni. Sve su opcije moguće”, rekao je, zaključujući kako je u ovom trenutku siguran jedino u to da će u Vladi biti HDZ.

Komentiraj