EPA/SERGEI CHIRIKOV

PUTIN U VLADIVOSTOKU Rusija Siriji pruža ‘ozbiljnu pomoć u logostici i obuci vojske’

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako Rusija pruža ‘ozbiljnu pomoć u logostici i obuci sirijske vojske’. Ovo je prva potvrda subine ruskog sudjelovanja u sirijskom građaskom ratu. Komentirajući izvješća kako su ruske borbene trupe razmještene u Siriji, Putin je rekao kako je zasada prerano govoriti o izravnoj vojnoj intervenciji, ali nije isključio taj korak u budućnosti, prenosi britanski Telegraph.

“Prerano je reći da smo to spremni učiniti danas. No, Siriji već dajemo ozbiljnu pomoć u opremi i obuci vojnika, sa našim oružjem”, prenijela je tiskovna agencija RIA. “Mi želimo stvoriti neku vrstu međunarodne koalciije u borbi protiv terorizma i ekstremizma”, rekao je Putin tijekom gospodarskog foruma u Vladivostoku te dodao kako se konzultiraju s američkim partnerima. “O tom sam pitanju osobno razgovarao s američkim predsjednikom Obamom”, poručio je Putin.

 

  • Rusija je u nekoliko navrata koristila veto u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi podržala Bashara al-Assada. Građanski rat u Siriji traje već četiri i pol godine, a život je izgubilo oko 250 tisuća ljudi. Rusija je godinama nabavljala oružje sirijskoj vladi, a to danas opravdava potrebom da se bori protiv ISIS-a.

 

Sve su glasnije spekulacije kako je Rusija posljednjih nekoliko mjeseci pojačala svoj angažman, isporučila napredna oružja, rezerven dijelove za postojeću mašineriju te u Siriju poslala velik broj vojnih savjetnika i instruktora.

Većina analitičara tvrdila je kako je ruska podrška Assadu ‘strogo politička’ te odbacila izvješća vojnog angažmana nazivajući ga ‘ludilom’. “To je novinarska patka. Raspoređivanje tolikog broja vojnika zahtijevalo bi odobrenje gornjeg doma ruskog parlamenta”, rekao je umirovljeni ruski general Yevgenny Buzhinsky dodajući kako se oni savjetnici koji su u Siriji ne uključuju u borbu.

Visoki dužnosnik sirijskog vojnog režima koji je prebjegao 2012. godine rekao je za Telegraph kako je osobno radio s ruskim časnicima, ali i kako su oni tamo ‘kao stručnjaci, ne borci’.

Rusija je pokušala uvjeriti zapadne i arapske vlade, kao i članove sirijske opozicije, da bi Assad trebao biti dio međunarodnog saveza u borbi protiv ISIS-a. Putin je u petak otkrio kako se Assad složio s takvim dogovora, ‘sve do točke održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora i uspostavljanja kontakata s tzv. ‘zdravom oporbom’ te njihovog uključivanja u vladanje’. Ali, zapadne vlade i pobunjeničke sirijski vođe inzistiraju kako za Assada nema mjesta u poslijeratnoj Siriji.

Pentagon je u petak objavio kako su upoznati s izvještajima o ruskoj pomoći u Siriji, te dodali kako su ‘svi dobrodošli u borbi protiv ISIS-a’.

Komentiraj