Putin i Rohani o bilateralnim odnosima i Siriji

EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rusija i Iran povećali su svoju bilateralnu trgovinu za više od 70 posto prošle godine, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora s iranskim kolegom po dužnosti Hasanom Rohanijem.

Teme razgovora u Kremlju bile su bilateralni odnosi s naglaskom na ekonomski razvoj, uključujući nuklearnu suradnju, i vojne veze. Dvojica predsjednika također su razgovarala o aktualnim globalnim pitanjima.

Rusija namjerava pomoći u izgradnji drugog i trećeg reaktora u iranskoj nukleranoj elektrani Bušehr, rekao je Putin novinarima.

Iran je zainteresiran za kupnju ruskih helikoptera i zrakoplova Superjet 100, kazao je.

Putin je pohvalio Iran zbog njegove “velike uloge u sirijskom mirovnom procesu”.

Rusija i Iran ključni su saveznici sirijskog predsjednika Bašara al Asada i odigrali su odlučujuće uloge u zadnjih 18 mjeseci u preokretanju sirijskog sukoba u njegovu korist.

No prema sirijskim političarima i ruskim stručnjacima sve je prisutniji rivalitet između Moskve i Teherana u Siriji, gdje je oružani sukob odnio više od 310.000 života od ožujka 2011., piše agencija AFP.

Šijitski Iran ponosi se time što je intervenirao već u početku rata u ožujku 2011., no upravo je Rusija, kada se uključila u sukob 30. rujna 2015. uspjela preokrenuti ratnu sreću u korist Asadova režima i na štetu pobunjenika.

Dvije se zemlje razilaze u pogledu uloge Turske. Moskva drži da pobjeda u Siriji ovisi i o kompromisu s Turskom, dok Terehan takav pristup odbacuje.

Rohani je izjavio da će se sirijski mirovni pregovori uz posredništvo Irana, Rusije i Turske nastaviti u Kazahstanu, ali nije rekao kada će točno početi novi krug razgovora.

U priopćenju nakon sastanka navodi se da je posebna pozornost u razgovorima Putina i Rohanija bila posvećena borbi protiv terorizma.

Komentiraj