Član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Milorad Pupovac (SDSS), ponukan time što nadležna tijela nisu poduzela “nužne radnje” za uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, zatražio je u četvrtak od Odbora da na hitnu sjednicu pozove ministra uprave Ivana Kovačića.

“Također, predlažem da Odbor obveže hrvatsku Vladu da uklanjanjem sporne ploče omogući dostojanstveno komemoriranje i da se ovogodišnja komemoracija žrtvama logora održi zajedno s narodima žrtava i hrvatskim antifašistima”, navodi Pupovac u dopisu Odboru.

Pritom ga podsjeća da je 14. prosinca 2016. konsenzualno prihvatio Zaključak kojim je od nadležnih tijela vlasti zatražio uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu sa spornim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Ploča je, napominje, postavljena na zgradu dječjeg vrtića, na mjestu na kojem je bila zgrada u kojoj je u razdoblju 1941.-1945. bila smještena komanda jasenovačkog koncentracijskog logora smrti.

SDSS-ov zastupnik navodi i da je ustaški pozdrav “Za dom spremni” bio službeni pozdrav NDH, te da je u jasenovačkom logoru, “prema dosadašnjim podacima o poeimeničnom registru žrtava usmrćeno 83.145 osoba, od toga 20.101 dijete”.

Komentiraj