PULA Najavljene tematske sjednice o Uljaniku

HINA/ Daniel SPONZA

Zajednička tematska sjednica pulskoga Gradskog vijeća i istarske Županijske skupštine na kojoj će se raspravljati o stanju u pulskom brodogradilištu Uljaniku održat će se u utorak, 11. rujna u Puli, najavili su u petak na konferenciji za novinare u Puli predsjednik tog vijeća Tiziano Sošić i predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić.

Istaknuvši kako prvi put zajedno zasjeda pulsko Gradsko vijeće i istarska Županijska skupština, Tiziano Sošić je rekao kako će to – s obzirom na vrlo ozbiljan trenutak u kojem je pulsko brodogradilište – biti prilika za konstruktivnu raspravu i donošenje odgovarajućih zaključaka. Dodao je kako vjeruje da su vijećnici svjesni ozbiljnosti teme te da će svojom ozbiljnošću i odgovornošću dokazati i opravdati ulogu izabranih predstavnika građana.

Na tematskoj sjednici bit će 45 županijskih i 25 gradskih vijećnika, a pozvani su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, mjerodavni ministri, članovi Uprave i Nadzornog odbora brodogradilišta, predstavnici sindikata koji djeluju unutar brodogradilišta, stožer za obranu Uljanika te predstavnici strateškog partnera.

Izrazivši zabrinutost zbog trenutačnog stanja u Uljaniku te zbog, kako je rekao, “kontradiktorne informacije iz vrha Vlade” i mjerodavnih ministara, predsjednik istarske Županijske skupštine Valter Drandić je rekao kako Uljanik, “3. maj” i općenito brodogradnja u Hrvatskoj imaju budućnost.

“Želimo radnicima Uljanika, građanima Pule, Istre, ali i cijele Hrvatske omogućiti pravu istinu i pravo stanje stvari jer se postupak rješavanja situacije u Uljaniku mora provoditi transparentno. Sve aktivnosti koje provodimo ne služe samo Uljaniku, već služe i da se konačno u ovoj zemlji pokrene industrija i da se jasno definiramo prema nekim strateškim djelatnostima i kako ih potpomognuti”, istaknuo je Drandić i dodao kako očekuje da se “uspostavi alat za kvalitetno vođenje” te djelatnosti, da se uspostavi sustav koji će financijski pratiti gradnju broda i da “postoji zaštitni mehanizam koji će štititi jamstva kojima će vlasnik, odnosno država, moći reagirati u slučaju teškoća”.

Po njegovim riječima, neke izjave da će se tek ovih dana tražiti rješenja za brodogradnju potvrđuju da se, nažalost, na razini države dosad nije ništa poduzelo kako bi se stanje riješilo za dobrobit brodogradnje i samih radnika.

“Država je s 25 posto dionica najveći pojedinačni vlasnik Uljanika, a vlasništvo jedinica lokalne samouprave manje je od jedan posto. Država bi trebala pod hitno poduzeti mjere da se situacija razriješi. Rješenje je potrebno pronaći danas jer naprosto nemamo više što čekati. Zajedničkom sjednicom želimo donijeti zajedničke stavove koji će biti jasna poruka onima koji u rukama imaju sudbinu Uljanika, a to je Vlada”, istaknuo je predsjednik istarske županijske skupštine.

“Želimo da Uljanik opstane, da se brodogradnja nastavi i da se sačuvaju radna mjesta. Želimo da Uljanik postane konkurentno brodogradilište i želimo za Uljanik jednak tretman Vlade kakav su imala i druga brodogradilišta i poduzeća u teškoćama, te da se krene odlučno, odgovorno i ozbiljno u rješavanje ove situacije”, zaključio je predsjednik istarske Županijske skupštine Valter Drandić.

Komentiraj